Uncategorized

PVDA organiseert mars tegen hoge energieprijzen

Redactie PAL

Op 27 februari zal de PVDA in Brussel een mars houden om te protesteren tegen de hoge energiefactuur. Dat kondigt de partij aan op haar website. “De energieprijzen ontploffen, mensen kunnen niet meer.”, klinkt het bij de partij.

Onder de naam ‘Basta! tijd voor een menselijk beleid’ klaagt de PVDA de stijgende energieprijzen aan. “Het gebrek aan daadkracht van de regering in het midden van een nooit geziene energiecrisis is stuitend. Wij eisen daden, geen woorden. Structureel, niet tijdelijk. Weg met torenhoge energiefacturen.”, laat Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA, optekenen. “De energieprijzen duwen honderdduizenden gezinnen in de armoede. Tegelijkertijd maakt Electrabel nog meer winst. Dat kan niet blijven duren. Energie is geen luxe.”, klinkt het verder nog.

Verlaging btw

Concreet wil de PVDA met de mars aantonen dat een verlaging van de btw op energie er nu echt wel moet komen. Eerder kon u reeds lezen dat Vincent Van Peteghem (CD&V) dit op de agenda van de federale regering heeft gezet, maar volgens premier De Croo zou de budgettaire impact daarvan te groot zijn. Daardoor kan een verlaging slechts een laatste redmiddel zijn. De PVDA is het daar niet mee eens, en wil dat de btw-verlaging naar 6% er nu echt komt.

Daarnaast wil de partij ook de loonnormwet afschaffen. Die wet zorgt er namelijk voor dat de lonen in ons land niet sneller stijgen dan die in de buurlanden. De PVDA spreekt daarom over de ‘loonblokkeringswet’. “De werkende klasse verdient respect en loonsverhoging. Stop de loonblokkering.”, zegt Hedebouw.

Aanpak pandemie

Ook de manier waarop de federale regering de pandemie aanpakt is volgens de PVDA een reden om naar Brussel te trekken. “Om dit virus te verslaan hebben we investeringen nodig in openbare diensten, een sterke zorg en gratis zelftests om ons te beschermen.”, aldus de partij. “Stop met het verwijtend vingertje, het straffen en de huidige politiek, waar met een enkele vingerknip sectoren gesloten worden met een ministerieel besluit, zonder democratisch debat, zonder zich te moeten verantwoorden.” Daarom besluit de PVDA dat de pandemiewet weer moet worden afgeschaft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “PVDA organiseert mars tegen hoge energieprijzen”

  1. Het is eigenlijk simpel. Hoe hoger de energieprijzen worden, hoe lager het % BTW erop moet worden berekend. (Vertrekkend van het normale peil in 2021, dat is te factchecken). Dus van 21% geleidelijk aan naar beneden. En dan hoeft de schatkist nog geen euro te missen. Maar nu profiteert de staat eveneens van de hoge woekerprijzen op energie. Moeilijker hoeft het echt niet te zijn Van Peteghem en De Croo !

  2. Straffe toeren.
    Dat ze eens met hun collega communisten van Rusland gaan praten… dat zijn de echte schuldigen van de hoge gasprijzen.
    Een BTW verlaging is geen echte oplossing, alleen een beetje gerommel in de marge.

  3. Vreemd dat alleen de PVDA eenzaam opkomt voor de sociale noden van het volk. 21 % btw op energie handhaven is een hold-up van de superrijken en hun Vivaldi trawanten. Om de kloof tussen het volk en de politiek kleiner te maken stel ik voor de vergoeding van ministers en verkozenen in het parlement te plafonneren op het niveau van het leefloon.

Plaats een reactie

Delen