Grondwettelijk Hof verwerpt beroep van N-VA tegen federale regeling artsenquota

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Photonews

Binnenland politiek

Rik Torfs: “Ik geloof niet dat we na corona helemaal af zullen geraken van onze controle- en pasjesmaatschappij”

Anton Schelfaut

Kerkjurist Rik Torfs gelooft niet dat we na de coronacrisis “helemaal af zullen geraken van onze controle- en pasjesmaatschappij”. Dat schrijft hij zaterdag op Twitter.

In een interview met De Morgen benadrukt premier Alexander De Croo (Open Vld) dat de coronapas “een absolute uitzonderingsmaatregel” moet blijven. Hij ziet de komende twee tot drie jaar “een belangrijke rol” weggelegd voor het CST of een soortgelijk instrument. “Maar na deze crisis moet die pas wel in een schuif, de schuif gaat op slot, en de sleutel gooien we weg”, maakt De Croo zich sterk. “Ik wil geen paspoort voor de seizoensgriep.”

Kerkjurist Rik Torfs heeft daar toch zijn twijfels bij. “Dat we na corona helemaal af zullen geraken van onze controle- en pasjesmaatschappij hoop ik maar geloof ik niet”, schrijft Torfs op Twitter, “want ‘voor onze veiligheid’, ‘voor onze gezondheid’, ‘voor een eerlijke samenleving'”.

(Lees verder onder de tweet.)

Aarzeling

Ook premier De Croo geeft toe dat er vaak “te veel wordt geaarzeld om zeer doortastende maatregelen te nemen, maar ook om die daarna weer af te schaffen”. “Kijk naar de avondklok: zodra ze er was, werd ze gerechtvaardigd voor bijna om het even wat”, illustreert hij. “Ik merk dat ook rond de vaccinatiepas de aarzeling zeer snel verdwijnt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Rik Torfs: “Ik geloof niet dat we na corona helemaal af zullen geraken van onze controle- en pasjesmaatschappij””

  1. Verder en verder worden al onze Burgerlijke Vrijheden geamputeerd schijf per schijf. Een extreem voorbeeld ; op enkele decennia tijd daalde de max tolerantie norm in pro mille van 1,5 over 0,8 tot 0,5. Zonder het reëel nut van alcohol controles te willen betwisten, zou men dan nu (0,5) inderdaad toch 3 keer vlugger beschonken zijn dan toen (1,5) ? Wat schiet er nog over van onze Vrijheid van Meningsuiting die het Repressie-apparaat op Biafraans dieet stelde ? Tot ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 over dat Viv-Aldi gedrocht kunnen hun butlers, van het Repressieapparaat, nog veel woke onheil aanrichten.

  2. Inderdaad, Rik, Orwell’s 1984 is hic et nunc vermits onze “Big Brother” van het PoCo-Loge Repressieapparaat o.a. ons internet- en telefoon verkeer zo maar kan en mag binnendringen. Art 13 der Constitutie over “briefgeheim” en dergelijke is blijkbaar inmiddels geërodeerd tot blijkbaar enkel nog “om mee te lachen” !

  3. Burgers controleren is bijna een kenmerk van de Belgische politici. Ze schrokken er niet voor terug om in 1918 de Duitse aushweis te behouden als paspoort da we nog allemaal krijgen als we 12 zijn geworden.
    Camera’s worden met bosjes geinstalleerd. Niemand heeft enig zicht op wat er met de data gebeurd.
    De fiscale inspectie kan zonder tussenkomst van de gerechtelijke macht uw privewoning betreden.
    ik kan zo nog verder gaan. Het zou me dus verwonderen moest de corona-pas ook verdwijnen.

  4. Mensen in de software kennen die trend maar al te goed, maar ik vrees dat je die trend mag doortrekken naar de algehele samenleving: we gaan van een default waar alles toegelaten was naar eentje waar alles op slot zit, totdat je een toestemming hebt gekregen in de vorm van pasjas, paswoorden, tokens, certificaten,… Vanuit het bedenkelijke idee: verantwoordelijkheid is goed, controle is beter. Werkgevers bvb zouden al moeten weten dat dat laatste een echte motivatiekiller is.

  5. Volgens mij heeft Rik Torfs zich heel vriendelijk en zacht uitgedrukt.
    Zeker als je weet dat binnenkort je op sommige plaatsen binnenkomt, degene die aan de andere kant van de tafel zit, met een muisklik kan zien hoeveel geld je op je rekening(en) hebt staan. De overheid is gewoon verslaafd aan controle. Ronduit vernederend is dat tegenover de burger alsook een grote breuk tot de huidige machtsverhoudingen.

  6. Wij vinden het blijkbaar “normaal” om een ID-kaart te hebben en die op elk verzoek van een ter zake bevoegde te tonen, m.a.w. we dienen aan het Systeem onze existentie te bewijzen ! In het V.K. weten ze wel waarom hun burgers geen ID-kaart willen hebben….

Plaats een reactie

Delen