Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Universiteit censureert delen van Oudgrieks gedicht wegens ‘aanstootgevend’ en ‘vrouwenhaat’

Niels Geerinck

De Universiteit van Reading heeft beslist om enkele regels uit het gedicht “Vrouwen” van Semonides van Amorgos te schrappen. Critici vrezen voor een hellend vlak richting censuur van de klassieke oudheid. “Dit soort gedrag hoort niet thuis in de academische wereld”, zo klinkt het.

Volgens de onderwijsinstelling is het gedicht controversieel vanwege de manier waarop vrouwen erin afgebeeld worden. In het dichtwerk vergelijkt de Griekse oppergod Zeus tien soorten vrouwen met verschillende dieren, ontoelaatbaar zo vindt de universiteit. “Het deel dat werd weggelaten, bevatte ook een korte verwijzing naar huiselijk geweld”, zo voegen ze toe.

De studenten kregen ook een ‘triggerwaarschuwing‘ bij de verdere behandeling van het werk dat volgens de onderwijsinstelling een voorbeeld was van ‘extreme vrouwenhaat in archaïsch Griekenland’.

“In context bekeken worden”

De censurerende ingreep stuit op heel wat kritiek. Zo richt emeritus professor Klassieke Talen en Literatuur Ewen Bowie zich tot de universiteit. Hij vindt de verwijdering van de regels ontoelaatbaar en wijs op de nodige historische context waarin de teksten moeten worden begrepen. Dat maakt integraal deel uit van een klassieke opleiding, zo beargumenteerde hij. “Als je begint met het censureren van leeslijsten, zet je je voet op de glibberige helling naar beneden. Naar het censureren van wat er in boekhandels wordt verkocht.”, aldus de professor.

Volgens Jeremy Black, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Exeter is het weglaten van dichtregels ‘meer dan naïef’ en zo vervolgt hij; “Het is ronduit belachelijk en dit soort gedrag hoort niet thuis in de academische wereld.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

16 gedachten over “Universiteit censureert delen van Oudgrieks gedicht wegens ‘aanstootgevend’ en ‘vrouwenhaat’”

  1. Wat is nog de meerwaarde van universitaire studies?
    De universiteiten zijn tempels geworden van godsdienstwaanzin, waar de farizeeën vooraan staan en de tollenaars buiten de deur.
    Wil men nog het poco-woke tij keren, dan zal desnoods hardhandig moeten worden ingegrepen om de farizeeën weg te jagen.

  2. Mooi voorbeeldje van de Woke-cancelculture: herschrijven van de geschiedenis als die me niet helemaal aanstaat (proficiat…, Stalin en Mao – en meer recentelijk onze Kim van N-Korea – gingen jullie voor. Mooi dat jullie zo’n lichtende voorbeelden hebben).
    Die Grieken waren wel verstandige mensen hoor. Die konden nog denken : ze namen er iets meer tijd voor dan een TikTok filmpje.

  3. Niet alleen in de UK maar ook hier zijn de universiteiten de pedalen kwijt. Zo heeft één of andere aktivistische professor van UA de beeltenis van componist Benoit verwijderd.

Plaats een reactie

Delen