Mohamed Toujgani (Photonews)

Mohamed Toujgani (Photonews)

Binnenland politiek

Verblijfsvergunning van imam grootste Belgische moskee ingetrokken

Belga Press Agency

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Dat meldt VRT NWS donderdag.

Volgens de staatssecretaris waren er signalen dat de Marokkaanse imam een ernstig gevaar vormde voor de nationale veiligheid. “Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet”, klinkt het.

Toujgani, die niet de Belgische nationaliteit heeft, kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moet zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Hij zou ondertussen niet meer in ons land zijn. Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen, maar Toujgani’s advocaat laat weten dat hij dat aanvecht. De imam heeft hier een vrouw en kinderen.

Mohamed Toujgani was al langer gecontesteerd. Ondanks decennialang verblijf in ons land sprak hij Nederlands noch Frans. Bovendien dook in 2019 een tien jaar oud filmpje van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. Hoewel hij niet gekend is bij het grote publiek, is Toujgani een bijzonder invloedrijk figuur in de islamitische gemeenschap.

Reacties

Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre juicht de intrekking van de verblijfsvergunning van Toujgani toe, maar luidt tegelijkertijd de alarmbel over islamisme in de hoofdstad. “Jammer genoeg is hij niet de enige prediker die verdeeldheid zaait en de verlichte principes van de Westerse democratie aanvalt”, klinkt het. “Brussel zou een screeningdienst moeten oprichten naar Vlaams voorbeeld die strenger toeziet op wat er zich afspeelt achter gesloten deuren. Er is minstens nood aan een verbod op buitenlandse financiële stromen en inmenging in geloofsgemeenschappen in Brussel. Enkel zo is een echt gedeelde samenleving met respect voor onze Westerse verlichte waarden mogelijk.”

“N-VA waarschuwt reeds jaren voor de gevaren van fundamentalistische predikers en islamisme in Brussel”, aldus Vanden Borre. “Voor minstens acht islamitische erediensten is de aanvraagprocedure voor erkenning geschorst na een ongunstig advies van de minister van Justitie: Assouna en El Fath in Anderlecht, El Mouahidine in Brussel-Stad, Ibnou Massaoud in Vorst, Pendemi in Molenbeek, Al-Ansar, An-Nour en de Uniemoskee in Schaarbeek. Aangezien de aanvraagprocedure is opgeschort na het ongunstig advies van de minister van Justitie, kunnen de dossiers niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de facto niet kan beslissen. Ik heb in het verleden de minister-president hierover vaak aan de tand gevoeld en ik zal dat blijven doen.”

Volgens zijn partijgenoot en Molenbeeks gemeenteraadslid Laurent Mutambayi heeft de gemeente de afgelopen jaren “veel imagoschade geleden door islamisme”. “Er is simpelweg geen plaats voor imams die opruiende taal spreken en wiens taal een gevaar voor de samenleving vormt. In de eerstvolgende gemeenteraad zal ik de burgemeester Moureaux hierover interpelleren”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Verblijfsvergunning van imam grootste Belgische moskee ingetrokken”

  1. Raar, als een paar onschuldige Vlamingen een bord met “stop de islamisering” naar boven steken hebben ze een veroordeling van 6 maanden cel aan hun broek maar deze man (een product van de islamisering) kan hier rustig oproepen tot (massa) moord en wordt dan enkel het land uitgezet…..begrijpen wie begrijpen kan.

  2. Waarom werd die haatprediker al niet eerder teruggestuurd ? Die onruststoker heeft hier een vrouw en kinderen, die wellicht door ons onderhouden worden. Terugsturen heel die bende en die Moskee definitief sluiten. En Somers ? Ga je die haatpredikers ook in de gevangenis steken zoals met die betogers tegen de islamisering ? Ik denk dat je daar veel te laf voor bent. Ook al die soepjurken die noch Nederlands, noch Frans spreken mogen hun boeltje hier pakken, want die willen zich niet integreren.

  3. Een mooi palmares van integratiewil door deze kansenparel. Belgische nationaliteit aan weggeefprijzen. Hij heeft hier vrouw en kinderen en men kan die sloor met haar schaapjes toch niet van hun vader scheiden, nietwaar?
    Onze bevolking oogst vandaag wat haar politiekers al jaren gezaaid hebben.

  4. “Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen” : dit element wordt op vrtnws niet eens vermeld, voor hen is dit waarschijnlijk een “detail”, of “niet gehoord”.

  5. Mahdi u bent blijkbaar vergeten dat uw partijgenoot Geens boog als een knipmes voor die bebaarde haatprediker die hier al tientallen jaren rondloopt en haat zaait.
    Het was ook die zelfde Geens die in de Zevende Dag sprak over Hoeyberghs alsof hij met zijn cafépraat de grootste haatzaaier was van het land. Geens die in zijn carrière nog andere flaters heeft begaan. Mahdi uw partijgenoot behandelde die haatprediker met groot respect !! Wat een oude zielige tseef is die Geens, gewoon lachwekkend die vent.
    Die Toujgani zal er zich nogal wat van aantrekken dat u zijn verblijfsrecht hebt ingetrokken. Hoeyberghs veroordelen ze tot een gevangenisstraf, waarom hebt u die haatprediker niet gearresteerd ? Maar daarvoor moet ge moed hebben en dat ontbreekt u !

Plaats een reactie

Delen