PVV-leider Geert Wilders was één van de doelwitten van de acht verdachten - Afbeelding: Shutterstock

PVV-leider Geert Wilders was één van de doelwitten van de acht verdachten - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Verdachten van terreuraanslag op Nederlandse politici komen voor het eerst voor de rechter

Niels Geerinck

Donderdag verschenen de acht moslim-terreurverdachten voor de Rotterdamse rechtbank tijdens een eerste zitting. Ze worden ervan verdacht een terreuraanslag op onder anderen Thierry Baudet, Mark Rutte en Geert Wilders te beramen.

Volgens de Rotterdamse rechter had het achttal plannen om een terreuraanslag op enkele vooraanstaande politici te plegen. Die zei tijdens de uiteenzetting van de feiten dat de mannen hun doelwitten “door de kop wilden schieten” of “ontvoeren en daarna onthoofden tijdens een livestream“. De bal ging aan het rollen na onderzoek door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

PVV-leider Geert Wilders woont de zitting bij. “Vreselijk om die moslim-terreurverdachten te zien en ze hun onschuld te horen veinzen. Ze wilden mijn hoofd eraf snijden. Ze wilden Bin Laden worden. Dankzij dit soort lui zit ik al sinds 2004 gevangen in onvrijheid. Ik hoop dat ze nooit vrij komen.”, zo schreef hij op Twitter. Wilders reageerde in oktober vorig jaar, na de arrestatie van de mannen, dat hij “met volle overtuiging” doorgaat.

Jihadistische sympathieën

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de verdachten allen sympathiseren met jihadistisch gedachtegoed zoals de terreurgroep IS dat aanhangt en propageert. Er zijn aanwijzingen dat de mannen regelmatig samenkwamen om IS-filmpjes met executiebeelden en aanslagen te bekijken en te becommentariëren. Ook instructievideo’s over het vervaardigen van wapens en bommen werden door het achttal regelmatig bekeken, zo voegt het OM toe. Allen maakten ze ook deel uit van een online chatgroep waar IS-materiaal en jihadistisch propaganda circuleerde.

Volgens één van de verdachten, Abdessamad O., keken ze “maar 3 jihadistische films in 8 maanden.” Tijdens een daaropvolgende tussenkomst merkt een andere verdachte, Hasan A., op dat hij ‘tegengesputterd‘ heeft bij het bekijken van de video’s. “Ik heb mijn lesje geleerd”, zo voegde die nog toe.

De verdachten blijven allemaal met klem een terroristisch motief ontkennen. Het zou volgens hen gaan om ‘foute grappen’ die ze samen maakten tijdens het trainen in een garagebox in Eindhoven.

Geen concreet plan, wel strafbaar

Tijdens het onderzoek werden geen wapens aangetroffen maar het OM beschikt wel over bewijs dat de mannen hebben getraind met een AR-15 aanvalsgeweer. “Er waren geen wapens en ook nog geen concreet plan. Maar toch gaat het om strafbare voorbereiding van een aanslag en deelname aan terroristische organisatie”, aldus de Officier van Justitie.

Volgens advocaat Bart Nooitgedagt, die twee van de verdachten bijstaat “wekt het OM veel emoties op met een opsomming van gruwelijkheden van wat de verdachten bekeken maar liggen er weinig strafbare feiten op tafel.” en zo voegt hij toe “Veel bedenkelijke gedragingen zijn verwerpelijk maar niet strafbaar, dat blijkt ook uit eerdere uitspraken in terreurzaken.”

De raadsman vraagt de voorlopige vrijlating van zijn cliënten. Ook de andere advocaat die deel uitmaakt van de verdediging, Peter Plasman, zit op diezelfde lijn. “Het gaat hier niet om terrorisme maar om vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om walgelijke filmpjes te bekijken en daarover te spreken”, zo besluit Plasman.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Verdachten van terreuraanslag op Nederlandse politici komen voor het eerst voor de rechter”

  1. Als het “rechts radicalen” waren geweest was er al na een weekje of vier een rechtszaak. En geen taakstraf of enkelband. Benieuwd hoe het afloopt. Nieuwe Nederlandse minister van Justitie is alvast een uit Turkije gevluchte PKK terroriste van huis uit. Dat beloofd.

Plaats een reactie

Delen