Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

Vijf illegale migranten spannen kort geding aan om akkoord met Sammy Mahdi (CD&V) af te dwingen

Niels Geerinck

Vorig jaar deden 475 sans-papiers mee met een hongerstaking. Ze wilden een regularisatie in ons land bekomen. Vandaag spannen vijf mensen een kort geding aan om het akkoord met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) af te dwingen. Volgens de woordvoerder van de organisatie kwam de staatssecretaris zijn “engagementen” niet na.

De hongerstakers bezette in mei vorig jaar de Begijnhofkerk nabij de VUB in Brussel en hielden er sindsdien een hongerstaking. Die werd op 21 juli afgeblazen nadat Mahdi toegaf om zijn regularisatiebeleid aan te passen. Zo werd er onder meer een individuele behandeling van alle verzoeken van de hongerstakers bekomen. Nadat het merendeel van de aanvragen negatief advies kreeg, werd in november de kerk opnieuw bezet.

“Schendt de engagementen”

Volgens de woordvoerder van de organisatie ‘Union des Sans-papiers pour la Régularisation’ Tarik Chaoui en advocate Marie Doutrepont werden slechts “een honderdtal dossiers” bij de Dienst Vreemdelingenzaken behandeld. “De meerderheid van de beslissingen is negatief en dat schendt de engagementen die Sammy Mahdi heeft genomen”

Het vijftal krijgt bijval van tal van organisaties die mee hun zaak willen bepleiten. Zo betuigden ‘l’Association pour la Défense du Droit des Etrangers, ‘la Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers’ en ‘la Ligue des Droits Humains’ hun steun. Aanstaande woensdag komt de zaak al voor de voorzitter van de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. De organisaties zullen die ochtend ook een manifestatie houden op het Poelaertplein tegenover het Justitiepaleis.

Bekijk ook:

https://redactie.palnws.be/2021/12/bezetting-begijnhofkerk-door-sans-papiers/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

17 gedachten over “Vijf illegale migranten spannen kort geding aan om akkoord met Sammy Mahdi (CD&V) af te dwingen”

  1. Ja, Sammy, indien er werkelijke en letterlijke verbintenissen uwerzijds zijn aangegaan, moet dit boven tafel komen, maar ook meer niet, illegaal blijft illegaal.
    Activistische rechters zitten alleszins al te gniffelen.

  2. Grappig. Hij krijgt haatpredikers niet uit het land gezet, maar mensen die niet eens inwoners zijn van dit land krijgen hem wel op de knieën! Dit toont perfect aan hoe erg het met dit land gesteld is….

  3. Het is te zot om los te lopen personen die illegaal in het land verblijven die naar de rechtbank kunnen stappen. Het erge van de zaak is dat ze ergens wel een linkse wereldvreemde rechter zullen vinden in Brussel die hen dan ook nog gelijk gaat geven en linkse advocaten die hier weer eens flink geld aan gaan verdienenen.

  4. Wanneer gaan Vlaamse beleidsmakers eens reageren tegen die “rechtszaken” van illegalen via collaborerende advocaten en organisaties ? En wanneer nemen ze het eens op tegen al die Francofone organisaties die met belastinggeld van vooral Vlamingen, zulke procedures financieren ? “Laisser passer” is een Frans gezegde, maar het is blijkbaar de Vlaamse overheid die het toepast.

  5. Eén oplossing voor ” makke mahdi ” : wie aan dergelijke chantagepraktijken deelneemt , onmiddellijk terugsturen . En de sympathisanten , die zogezegd het lot van die ” asilbetruger ” ter harte nemen , mogen mee gaan om ter plaatse iets te realiseren . Met eigen centen en op eigen risico natuurlijk .

  6. Hebben die rechters dan de wetten niet te volgen? Wie zijn die rechters eigenlijk? Rechters politiek benoemd?
    Zijn het nu de rechters die in dit land het voor het zeggen hebben? Wie maakt eigenlijk de wetten?

  7. Wat Poetin zou doen?
    Ze allemaal in een werkkamp steken, ergens in het verre
    Siberië. En met de nodige soldaten ter plaatse om ze in het oog te houden.
    Ze zouden dan wel anders piepen.

Plaats een reactie

Delen