Uncategorized

Vlaams erkend als officiële streektaal in Frankrijk

Redactie PAL

Op 16 december werd het Vlaams ingeschreven in de “Bulletin officiel de l’Éducation nationale en France”, wat wil zeggen dat men nu les mag geven in het Vlaams. Dat brengt de RTBF. Zo wil men het gebruik van de regionale talen behouden.

Al eeuwenlang wordt er Vlaams – of beter gezegd, West-Vlaams – gesproken in de streek rond Kassel en Duinkerke. Meer nog, tot de helft van de vorige eeuw was het Vlaams er zelfs taal die door het overgrote deel van de mensen werd gesproken. Dat is de afgelopen jaren sterk veranderd, waardoor nu vooral de oudere bevolking nog kennis heeft van het dialect. Doordat enkel nog in het Frans les werd gegeven leerden jonge mensen geen Vlaams meer, en het spreken van een andere taal op school werd streng gestraft.

Regionale talen behouden

Om het gebruik van het Vlaams, maar ook van andere regionale talen in Frankrijk te behouden, wordt het onderwijs in deze talen nu bevorderd. Hoewel in bepaalde streken al langer in de lokale taal onderricht mag worden, is het pas nu dat ook het Vlaams erkend wordt. In 2001 werden namelijk reeds het Baskisch, Bretoens, Catalaans, Corsicaans… toegelaten, maar het Vlaams niet. Daarom werd 3 jaar later het “Institut de la Langue Régionale Flamande” opgericht, dat zich sindsdien inzet om ook het Vlaams toe te voegen aan de lijst.

Eindelijk erkenning

Het is uiteindelijk president Macron die 18 jaar later de knoop doorhakt en het Vlaams toevoegt aan de circulaire. “De regering en het ministerie van Onderwijs hebben de opname van het West-Vlaams in de herschreven omzendbrief, waarin wij een belangrijke rol hebben gespeeld, begrepen en uiteindelijk aanvaard”, reageert het Institut de la Langue Régionale Flamande opgetogen. “We zijn opgelucht. We hebben 18 jaar lang niet opgegeven en dit is een mooi voorbeeld van educatief en politiek werk geweest.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




13 gedachten over “Vlaams erkend als officiële streektaal in Frankrijk”

  1. Eindelijk ! Ook al is het niet het Nederlands, maar het West-Vlaams dat erkend wordt. De Franse staat is schuldig aan cultuurmoord in Frans -Vlaanderen. Wie zei er ook weer: “De taal is gans het volk ?”

  2. Vlaanderen stond er in de 18e en een grotendeels ook de 19e eeuw niet veel beter voor. Het is in Frans-Vlaanderen nu wachten op een Conscience om zijn volk te leren lezen.
    Hier ligt een belangrijke opdracht voor het onderwijs.

  3. Daar de Frans Vlamingen bij ons komen werken en het West Vlaams zo moeilijk is om als werknemers onder elkaar te praten, is het aangewezen niet het ABN maar de bedrijfstaal te spreken. Daardoor willen de Walen uit de streek van Henegouwen bij onze bedrijven niet komen werken, ze hebben de goesting en de tongval niet.

  4. ‘De taal is gans het volk’, de leus van de Vlaamse taalstrijder Prudens Van Duyse. Deze slagzin staat in reliëfschrift op de muren van het KANTEL, zijnde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren te Gent, waar ook de borstbeelden prijken van de belangrijkste Vlaamse schijvers.

  5. een streek naar mijn hart, toegegeven, nog weinigen spreken onze taal, maar Vlaming zijn ze wél, de leeuwenvlag koesteren ze, véél van “ons” Vlamingen mogen er een les bij leren ! een zalige tijd, Vlemsch toneel in Arneke met inleiding door het pasterke van daar, en daarna een tasche andjoensoupe in café “au centre”, komt dat ooit terug?

Plaats een reactie

Delen