Luc Bonneux, een van de ondertekenaars (Belga)

Luc Bonneux, een van de ondertekenaars (Belga)

Uncategorized

Vooraanstaande wetenschappers willen breder en dieper coronadebat

Belga Press Agency

Meer dan 100 vooraanstaande wetenschappers en mensen uit de praktijk uiten in een manifest hun bezorgdheid over het gevoerde Covid-19-beleid in ons land. Het collectief pleit ervoor om het debat over corona zowel in de breedte als in de diepte uit te werken. “Na bijna twee jaar aanhoudende crisis, en een jaar nadat de coronavaccins beschikbaar werden, vinden de ondertekenaars van het manifest het tijd voor een grondige evaluatie en bezinning, met als doel een nog jaren aanslepend jojobeleid en een verdere polarisering te voorkomen”, klinkt het.

In hun manifest, dat de titel ‘Wintermanifest voor een duurzaam pandemiebeleid‘ kreeg, betreuren de ondertekenaars de polarisering in het debat en het feit dat bepaalde wetenschappelijke meningen al te vaak worden genegeerd of gemarginaliseerd.

Om het debat zowel te verdiepen als te verruimen, pleiten de ondertekenaars ervoor om toekomstig beleid af te toetsen aan vijf basisprincipes: doelgerichtheid met een langetermijnperspectief, transparantie, tegensprekelijkheid, deontologie en effectieve communicatie, het belang van multidisciplinariteit, subsidiariteit en proportionaliteit, respect voor de grondvesten van een democratische rechtsstaat en aandacht voor de impact van sociaal-economische ongelijkheid en maatschappelijke kwetsbaarheid.

De ondertekenaars, onder wie Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), psychiater Dirk De Wachter en Heidi De Pauw (Child Focus), maar ook filosoof Ignaas Devisch, directeur van de CLB’s in het Gemeenschapsonderwijs Inge Van Trimpont en arts-epidemioloog Luc Bonneux, onderstrepen dat hun manifest niet gezien moet worden als kritiek op specifieke personen.

Het manifest moet echter bijdragen aan een “herstart van het open debat dat kan leiden tot een beleid dat komaf maakt met tweedeling en polarisatie, en de nadruk legt op verbinding en respect. Een debat met de nodige zin voor nuance, met aandacht voor alle goed onderbouwde wetenschappelijke en maatschappelijke standpunten, ook wanneer deze niet in alle opzichten overeenstemmen met de standpunten van de beleidsmakers of aangestelde experten”, aldus de ondertekenaars.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Vooraanstaande wetenschappers willen breder en dieper coronadebat”

  1. Let op het woord duurzaam, dat het eeuwig moge duren. Dat zijn er allemaal die poen zijn blijven trekken via een polariserend bewind, oa verwijdering van jonge Vlamingen uit de Vlaamse jeugdraad
    Corona was een paradijs voor de ambtenarij en de publieke sektor, het gaf hen eindelijk een volledig machtsgevoel bovenop hun inkomen, en nu willen die de ontvangen inkomsten via dialoog bestendigen, alsof dat een soort natuurlijke toestand was. Het is alsof de NAVO raketten zet in Oekraïne en daarna wil praten.

  2. De mensheid LEEFT met virussen en ziekten. Tijd om terug NORMAAL te doen. De maatregelen, evenals het CST zijn er om de maatschappij onder controle te houden, deze hebben NIKS met covid te maken! Ze mogen hun vaccins in hun eigen gat steken!

Plaats een reactie

Delen