Assita Kanko (N-VA) wil Europees debat over Belgisch asielbeleid: “Ook Europese wetgeving wordt niet meer nageleefd”

Assita Kanko (bron: Shutterstock)

Uncategorized

Assita Kanko (N-VA): “Genoeg paternalisme, Afrikaanse leiders moeten zelf verantwoordelijkheid nemen”

Ruben Notteboom

Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) reageert scherp op het aankomend debat dinsdag in het Europees Parlement over de EU-Afrika-relaties. “We moeten af van het oubollig paternalisme en écht gaan samenwerken met Afrika,” klinkt het.

Op 17 en 18 februari gaat de EU-Afrika-top door in Brussel. Europarlementslid Assita Kanko is het “Europees paternalisme” beu en vindt dat er samengewerkt moet worden zodat Afrikaanse leiders zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

“Wat Europa nu doet, werkt niet,” vindt Assita Kanko

Wat Europa nu doet, werkt duidelijk niet. Integendeel. De leiders daar moeten zelf verantwoordelijkheid nemen. Europa moet ophouden met paternalisme, weer gaan samenwerken, handel drijven, beste praktijken uitwisselen en nadenken over een serieus defensiebeleid,” klinkt het bij Kanko. “De hulpillusie is zo’n 60 jaar oud. Wanneer zullen we de moed hebben om van de jaren 60 over te stappen naar de  21ste eeuw en het potentieel van een symbiose met Afrika te zien?”

We houden Afrikaanse landen afhankelijk en minderwaardig met louter ontwikkelingshulp aan te bieden. Die goedbedoelde hulp wordt vaak verkeerd gebruikt en doet corruptie toenemen”, aldus Kanko. “We moeten af van de ‘nanny-diplomatie’ en streven naar een gezonde samenwerking op basis van gelijkwaardig partnerschap in plaats van afhankelijkheid. Groei, handel en ondernemerschap stimuleren.”

“Mijn geboorteland is onherkenbaar. Islamisme en autocraten nemen de regio over”

Assita Kanko zal ook een toespraak geven voor haar partij tijdens het debat dinsdag in Straatsburg. Op haar initiatief staat de staatsgreep en de crisis in Burkina Faso op de plenaire agenda. “Burkina Faso is mijn geboorteland maar het land is nu onherkenbaar. Islamisme en autocraten nemen de regio over. Dat bedreigt ook Europa. Waar is de geopolitieke Commissie? Ik zie alleen een verwarde Commissie die tijd koopt en groen lacht. Ik ben vastbesloten om deze giftige traditie te bestrijden. Voor echte vooruitgang”, besluit Assita Kanko.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Assita Kanko (N-VA): “Genoeg paternalisme, Afrikaanse leiders moeten zelf verantwoordelijkheid nemen””

  1. Was het niet altijd eens met Assita, maar in deze 100 %! Wijze van ontwikkelingssamenwerking
    is al jaren ROT. Wie het dierf te zeggen werd gestraft, cfr Paul Ghyssels.
    Zolang Assita maar geen onnodig Engels meer brabbelt mag ze blijven

Plaats een reactie

Delen