Gesneuvelde Franse militair in Mali, begin januari (Belga)

Uncategorized

Belgische deelname aan missie Mali afgezegd

Wannes Neukermans

België zal voorlopig geen militairen naar Mali sturen in het kader van de Europese militaire taskforce Takuba. Dat vertelde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de Kamer. Als reden gaf ze dat de voorwaarden voor een Belgische deelname op dit moment niet vervuld zijn. Normaal gezien zou België een 250-tal militairen naar het Afrikaanse land sturen. N-VA, met name Theo Francken, verzette zich in de Kamer al maanden tegen de deelname. Ook de Defensievakbond sprak al van een mogelijk rampscenario.

“Ik heb me altijd verzet tegen die operatie”, aldus Francken. “Niet omdat ik tegen het inzetten van militairen in buitenlandse theaters ben, wel omdat ik niet geloof in Mali.” Hij noemt het een dictatuur, wespennest, en zelfs het Afghanistan van Afrika. Een militaire actie daar is volgens Francken nutteloos, duur en zonder resultaat.

Vooral Franse troepen zijn al jaren actief in het West-Afrikaanse land. “En het wordt alleen maar erger. Het zijn corrupte regimes die niet geven om hun bevolking. Als wij onze militairen daar moeten gaan slachtofferen, leidt dat tot helemaal niets”, aldus het N-VA-Kamerlid. Hij vindt de Sahel wel nog steeds een belangrijke regio. Volgens hem is een militaire operatie in Mali echter niet de juiste oplossing. “We gaan dat dus niet doen: een goede zaak en we halen onze slag thuis.”

https://redactie.palnws.be/2022/01/midden-2022-start-militaire-operatie-in-mali-defensievakbond-vreest-voor-nieuw-afghanistan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen