Biden steunt programma dat crackpijpen uitdeelt aan verslaafden en "raciale rechtvaardigheid" promoot

President Joe Biden. Shutterstock

Cultuuroorlog

Biden steunt programma dat crackpijpen uitdeelt aan verslaafden en “raciale rechtvaardigheid” promoot

Carl Deconinck

De linkse regering van de Amerikaanse president Joe Biden blinkt geregeld uit in opvallende beleidskeuzes en ook het drugsbeleid doet nu de wenkbrauwen fronsen. Biden voorziet 30 miljoen dollar voor een programma dat vzw’s en lokale overheden steunt die druggebruik veiliger willen maken en “raciale rechtvaardigheid” promoten. Het voorziet middelen om pijpen aan te kopen waarmee harde drugs zoals crack, cocaïne en crystal meth ingenomen kunnen worden.

Het Amerikaanse Department of Health and Human Services (HHS) wil miljoenen dollars belastinggeld spenderen aan het Harm Reduction Plan. Daarbij wordt geld gepompt in goedgekeurde programma’s die vzw’s en lokale overheden ondersteunen om druggebruik veiliger te maken en “raciale rechtvaardigheid” te bevorderen. Druggebruik wordt ‘veiliger’ gemaakt door het aanbieden van veilige rookwaren, zodat gebruikers crack, cocaïne, crystal meth en andere ‘niet goedgekeurde substanties’ tot zich kunnen nemen. De bedoeling hiervan is dat de verslaafden minder kans op infecties lopen. Velen van hen roken immers uit glazen pijpen. Daarmee kunnen ze zichzelf snijden en ziektes oplopen zoals Hepatitis C. Ook kan het verslaafden ertoe aanzetten om te roken in plaats van te spuiten. Dat laatste brengt namelijk extra risico’s met zich mee.

Verslaafden uit zogenaamde ‘achtergestelde gemeenschappen’ krijgen prioriteit. Het betreft mensen uit de zwarte gemeenschap, indianen of mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap.

Preventie

Dergelijke plannen zijn erg populair aan de politieke linkerzijde, die ook druggebruik niet ongenegen is. Ook in België pleit de linkerzijde voor zaken zoals ‘veilige gebruikersruimtes’. In de Verenigde Staten komen echter heel wat progressieve zones terug van dat beleid. Zo deed Louisville in Kentucky rookkits opnieuw in de ban nadat de stad die eerst had toegelaten. Er kwam te veel overlast, wat leidde tot klachten van de politie. Ook de leidende figuren van de zwarte gemeenschap trokken aan de alarmbel. Ze wijzen erop dat de overheid beter belastinggeld zou inzetten voor de preventie van druggebruik, eerder dan het faciliteren ervan.

Opvallend: de veelvuldig in opspraak gekomen zoon van president Joe Biden, Hunter, is zelf verslaafd aan crack en cocaïne. Zo werden er beelden verspreid van zijn tanden die helemaal weggerot waren door het misbruik. Zijn verslaving bezorgde hem heel wat problemen. Op 18-jarige leeftijd belandde hij in de cel voor het bezit van cocaïne. Later ging hij in de sloppenwijken op zoek naar het spul, met gevaar voor eigen leven. Zijn drugs-, seks- en alcoholverslaving weerhield het Oekraïense energiebedrijf Burisma er niet van om Hunter een goedbetaalde job aan te bieden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Biden steunt programma dat crackpijpen uitdeelt aan verslaafden en “raciale rechtvaardigheid” promoot”

Plaats een reactie

Delen