Actrice Hilde Van Mieghem haalt uit naar Abou Jahjah: "Ben jij werkelijk zo dom?"

Hilde Van Mieghem. Photo News

Uncategorized

Calvo haalt uit naar Bouchez: “Hij is niet verkozen, maar heeft meer macht dan 150 Kamerleden”

Anton Schelfaut

“Als we de democratie willen redden, dan moeten we onze particratie slopen.” Dat heeft Groen-Kamerlid Kristof Calvo gezegd in een interview met De Zondag, waarin hij uithaalt naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Voor Calvo is het grootste probleem dat Bouchez niet verkozen is als Kamerlid, “maar wel meer macht heeft dan de 150 Kamerleden samen”. “Er gaat geen week voorbij of een voorstel botst op zijn veto: de gokwetgeving, de woonbonus, de fiscaliteit van voetballers, het reclameplafond voor partijen, noem maar op”, illustreert hij. “Dát is het probleem. De macht moet liggen bij de mensen die verkozen zijn.”

Daartoe schuift Calvo een drieledig voorstel naar voren. “Eén: weg met de partijvoorzitters, of toch zoals wij die kennen. In Nederland zijn de voorzitters vooral spelverdelers die denken op lange termijn. Dat is een beter systeem”, oordeelt hij. “Twee: hervorm de partijfinanciering. En drie: parlementsleden moeten loskomen van de coalitiedwang. Wat niet in het regeerakkoord staat, moet vrij besproken kunnen worden.”

Politieke vernieuwing

Verder erkent de groene politicus dat de Vivaldi-regering vooralsnog te weinig gerealiseerd heeft op vlak van politieke vernieuwing. “Soms lijken de Vivaldi-partijen wel te strijden om die ene partij te worden die nog twaalf procent haalt”, legt hij de vinger op de zere wonde. “Maar wat ben je met twaalf procent als de anderen verliezen? Dan mag je de oppositie leiden tegen N-VA en Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Of je moet premier worden in een coalitie met gedoogsteun van PVDA.”

“De strijd tussen de partijen moet stoppen”, besluit Calvo. “Het is samen winnen of samen verliezen. Ik ben Vivaldist van het eerste uur. Ik blijf overtuigd, maar het moet echt beter. Er is te veel zenuwachtigheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Calvo haalt uit naar Bouchez: “Hij is niet verkozen, maar heeft meer macht dan 150 Kamerleden””

  1. Net of de Groene parlementsleden zelf mogen beslissen of ze stemmen voor of tegen kernuitstap?
    Hij slaat in paniek dat ze partij gaat verschrompelen bij de volgende verkiezingen.
    Blijkbaar heeft hij niets geleerd in Nederland want daar is het nog erger dan hier, waar sjoemelaars terug de regering mogen leiden.
    Net zo een tweedracht zaaiers als Vivaldi met hun 2G

  2. Eindelijk iets zinnigs van Calvo. Goed idee. De partijvoorzitters hebben teveel macht die niet democratisch onderbouwd is.
    Maar dan moet hij ook bij zijn eigen partij beginnen.
    M. Almaci en Wouter De Vriendt denken bij alles eerst aan hun partij Groen en daarna pas aan de burger.

  3. En die vluchteling heeft in Holland blijkbaar het licht gezien,ik volg de Nederlandse politiek en daar is het nog erger dan hier,een kat in het nauw neemt van alle kronkels,geef dat ventje geen aandacht meer.W Imbrechts Middelkerke

  4. Twee dagen, twee artikels met Kalf-o? Onze noorderburen zijn hem blijkbaar ook al kotsbeu. Ze hebben hem terug naar hier gestuurd met de boodschap dat hij de Belgen maar terug wat moet gaan irriteren. Het is zoals in de tuin: eens het onkruid begint te groeien raak je er nooit meer van af….

  5. Hij fulmineert tegen Bouchez omdat die niet verkozen is maar toch veel macht heeft? De grootste kopstukken van Vivaldi zijn niet-verkozenen, maar hij gelooft wel vast in Vivaldi? Grappig hoe Kalf-o warm en koud blaast, naargelang het hem het beste uitkomt. Trouwens, heel Vivaldi is een samenraapsel van niet verkozenen! Maar ja, gooi alle verliezers van de verkiezingen op een hoop en je hebt volgens hen ook iets wat kan doorgaan als “een regering”.

  6. De particratie slopen en buiten de wet plaatsen, akkoord. Maar dan ook een cordon sanitaire rond de OVLD de meest asociale en politiek corrupte partij in de Belgische protectoraat Vlaanderen en het koninkrijk België.

  7. Benny,men spreekt altijd over 7 partijen maar er zijn er 8,écolo en groen.Zelfs als groen onder de kiesdrempel verdwijnt zal ze haar strontkar hangen aan écolo die in Vlaanderen niet verkozen is.Dat noemt die groene gifkikker dan democratie op zijn communistisch.

Plaats een reactie

Delen