(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

CD&V wil toegang tot internet opnemen in grondwet

Belga Press Agency

Maak van toegang tot internet een grondrecht. Dat stelt CD&V voor in een wetsvoorstel, bericht De Morgen maandag.

“Drie crisissen hebben recent bewezen dat de toegang tot internet echt een grondrecht moet zijn: de pandemie, de overstromingen en de energiecrisis”, zegt Kamerlid en voormalig gouverneur Jan Briers (CD&V). “We moeten ervoor zorgen dat kwetsbare mensen te allen tijde het internet kunnen gebruiken, want bedrijven, overheden en scholen gaan er echt van uit dat alle mensen hierover beschikken.”

De christendemocraten dienden een wetsvoorstel in om toegang tot internet in te schrijven in de grondwet. In januari besprak de Commissie ter herziening van de Grondwet dit voorstel en vroeg ze bijkomende adviezen. Die moeten eind deze week klaar zijn. De PS diende een gelijkaardig voorstel in.

Naar schatting 10 procent van de Belgische bevolking heeft geen internet. Bij de mensen met een laag inkomen (minder dan 1.200 euro) loopt dat op tot ruim 30 procent. 

CD&V pleit ervoor het recht op internet in de grondwet in te schrijven, zodat beleidsmakers een extra aansporing hebben om de digitale kloof te dichten. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) bespreekt nu al binnen de regering de herziening van de sociale tarieven, klinkt het in de krant. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “CD&V wil toegang tot internet opnemen in grondwet”

  1. De grondwet is toch al een vodje papier . Wat meer ” grondrechten ” maakt het verschil niet meer uit .
    Ze word toch niet gerespecteerd . De mensen worden nu al te zeer in een digitale dwangbuis mee gedwongen . Het moet eerder een grondrecht zijn om zonder dat digitale gedoe nog normaal te kunnen leven en communiceren , vooral met overheden en hun vertegenwoordigers van vlees en bloed .
    maar goed , er komt nog eens een tjeef in de krant zonder schandaal , dat is ook mooi meegenomen

  2. Heeft men er ooit bij stilgestaan of mensen die niet over een PC, een laptop of een i-Phone beschikken- vooral die op hoge leeftijd – nog wel over de nodige vaardigheden beschikken of er nog zin in hebben hun gewoontes te veranderen?
    Moeten niet in de eerste plaats bedrijven, overheden en scholen op de vingers getikt worden?

  3. Hoe langer hoe stommer, wat een absurditeit. Internet is nier meer dan een technisch hulpmiddel. Recht op informatie, dat moeten ze garanderen. ‘k Denk dat iets in die aard al in de Grondwet staat hoor, vrijheid van pers; Laat dat nu net zijn wat ze niet doen, door o.a. ‘feiten controleurs’ in te zetten zoals Quickie-Himmler wil doen, controleurs die uit de hand van de regering eten mocht je het niet weten. Dit toont aan dat die CVP’ers hoe ouder hoe dommer worden, die snappen zelfs het verschil tussen een doel en een middel in. Recht op leven en basisbehoeften, dat moet in de Grondwet. Dat impliceert recht op voeding, da’s echt niet nodig het zo in detail te formuleren. Nee, dit is van het niveau ‘recht op patatten’ in de Grondwet in te schrijven. Waarom er dan niet ‘Recht op ajuinen, prei en halal worstjes’ bijvoegen hè, CVP?

Plaats een reactie

Delen