Voormalig voorzitterskandidaat Schelfhout over malaise Open Vld: “Iedereen aan boord houden is onrealistisch”

Geert Wilders. Photonews

Uncategorized

Directeur SMAK: “Beeld van blanke man openbaar etaleren past niet in de samenleving van vandaag”

Redactie PAL

Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent, is een felle tegenstander van het idee om de cycloop die jarenlang langs de E17 in Waregem stond terug te brengen naar Gent. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens Van Cauteren past het beeld van een naakte, blanke man niet meer in de samenleving van vandaag.

De cycloop werd onlangs geveild door zijn eigenaar, en werd uiteindelijk verkocht voor net geen 30.000 euro. De nieuwe eigenaar, Michiel Steenbeke van Adrem Keukens, speelde toen met het idee om de reus nog één keer terug te brengen naar Gent. Het beeld werd in 2000 namelijk ontworpen door Marco Boggio Sella om op het Sint-Michielsplein te staan als deel van de tentoonstelling ‘Over the edges’. Deze werd georganiseerd door het SMAK.

Het gaat echter niet meer om het originele beeld, dat in 2012 vernield werd door vandalen. Volgens Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK, gaat het om een “niet-geautoriseerde replica van geringe of onbestaande artistieke kwaliteit”. Hij is er dan ook absoluut niet voor te vinden dat de cycloop terug naar Gent zou komen. Dit bleek uit een vraag die Stephanie D’Hose (Open VLD) gisteren stelde in de Gentse gemeenteraad. “Het SMAK distantieert zich van deze amateuristische praktijk, die van weinig respect voor de kunstenaar getuigt.”, aldus Van Cauteren.

Blanke man

Het feit dat het om een replica gaan lijkt echter niet de enige zorg van de directeur te zijn. “In de samenleving waarin we vandaag leven lijkt het bovendien weinig gepast om een middelmatige sculptuur van een naakte blanke man in de openbare ruimte te installeren.“, klinkt het bij Van Cauteren. Schepen van Cultuur Sami Sougir voegt daar nog aan toe dat het “daarom niet verdedigbaar is om de reus een tijdelijke plek te geven in de stad”.

https://redactie.palnws.be/2022/02/voormalig-eigenaar-brengt-verhaal-van-zijn-naakte-reus-was-een-afrikaanse-cycloop-ook-een-probleem-geweest/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




29 gedachten over “Directeur SMAK: “Beeld van blanke man openbaar etaleren past niet in de samenleving van vandaag””

  1. Dus een blanke man mag niet aan de samenleving deelnemen. Misschien aparte toiletten voor de minderwaardige blanken? Moeten hun plaats in het openbaar vervoer afgeven? Mogen niet aan alles deelnemen? Waarom doet dit me zo hard denken aan de segregatie wetten destijds in de States? Zijn de blanken de nieuwe zwarten? Halloooooo Unia

  2. Dat tweede excuus om het beeld niet te plaatsen is zo poco en woke en zegt evenveel over de directeur van het SMAK als de betwiste ‘sculptuur’ zelf.
    De David van Donatello werd al eens ingekist om hem aan het kwetsbare oog van moslims te onttrekken.
    Zo kan een groot deel van ons westers cultuurgoed meteen ook uit de openbare ruimte weghalen.
    Beeldenstorm en boekverbrandingen, de corebusiness van het pocowoko gedachtengoed.

  3. Stel dat een directeur van een instelling vandaag zou zeggen: “Beeld van een zwarte vrouw openbaar étalleren past niet in de samenleving van vandaag”. Wat zouden we daarvan vinden? Juist. Tegenwoordig is het in linkse kringen bon ton om racistische uitspraken te doen tegenover blanken, seksistisch te handelen tegenover mannen en preuts te zijn. Wie wil er vandaag nog met dit links geassocieerd worden?

  4. Maar naakte vrouwen horen dan wel weer thuis in een museum? De hypocrisie, de politieke correctheid, bang zijn een bepaald deel van de geïmporteerde samenleving te schofferen…allemaal de ware argumenten van dit woke verhaal.

  5. Philippe Van Cauteren is blijkbaar van de hand Gods geslagen met zijn idee dat het beeld van een BLANKE man niet meer kan in het openbaar. Naakte Afrikanen, Indiërs enzovoort kunnen blijkbaar nog wel in het openbaar, voor hem. Tussen haakjes, die cycloop mocht van mij allang weg aan de E17, omdat deze “kunst” op niets trekt.

  6. Dit is een uiting van pure & onversneden Oikofobie, waartegen NOG altijd geen verbodswetgeving is uitgevaardigd !
    Dit is het resultaat van het concept “positieve actie” (sic) dat meerderheden viseert (blanken en hetero’s) en uiteraard strijdig is met Constitutie artikel 10 & 11 !

  7. censuur , beeldenstormen, boekverbrandingen, inderdaad niet meer van deze tijd, duidelijk bewijs dat de directeur van het S.MA.K daar niet op zijn plaats zit !! misschien toch best een ander jobke zoeken ?

  8. Van Cauteren kan er geen geld aan verdienen en daarom is het niet goed. Maatstaven zijn er om te hanteren maar humor hoort er niet bij. Saai is ook een toegelaten eigenschap maar laat ons ook eens lachen a.u.b.

  9. Tja, als museumdirecteurs beslissen wat kunst is… lopen ze sommige politici achterna wat wij wel en niet mogen denken… en trouwens, meneer de directeur, uwe pudding valt plat, dat bloot manneke heeft helemaal de arrogantie niet om kunst te zijn.

Plaats een reactie

Delen