EU is "goed voorbereid" op komst van Oekraïense vluchtelingen

Ylva Johansson (Shutterstock)

Uncategorized

EU is “goed voorbereid” op komst van Oekraïense vluchtelingen

Maarten Sirre

Volgens Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson is de Europese Unie goed voorbereid op een mogelijke vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Polen zou een belangrijke rol spelen in de opvang van die vluchtelingen. Ook andere Centraal-Europese landen zoals Tsjechië en Hongarije zijn zich al aan het voorbereiden.

Een grootschalig conflict in Oekraïne kan voor een golf van miljoenen vluchtelingen zorgen. Johansson maakt zich sterk dat de EU goed is voorbereid. “De focus heeft vooral gelegen op de planning van het onvoorziene met betrekking tot de zeer gevaarlijke situatie in Oekraïne. We weten niet wat de volgende stap van Poetin zal zijn, maar we moeten voorbereid zijn als een gigantische toestroom van Oekraïense vluchtelingen de EU binnenkomt”, aldus de Zweedse Eurocommissaris.

Polen

Johansson meent dat een belangrijke rol is weggelegd voor Polen, het grootste EU-buurland van Oekraïne. Ze is overtuigd van de kwaliteit van de Poolse opvangplannen. “Ik denk dat Polen best goed is voorbereid, en dat is positief”, klinkt het. Polen is bereid een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. In het land bevinden zich al twee miljoen Oekraïners.

Ook andere landen in de buurt van Oekraïne zijn bereid om vluchtelingen op te nemen. Zo wil Roemenië tot 500.000 vluchtelingen opvangen. Naast Polen en Roemenië maken ook Tsjechië, Slovakije en Hongarije zich klaar voor een vluchtelingengolf.

Nog geen grote vluchtelingenstroom

Tot nu toe is er nog geen sprake van een grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Dit kan echter veranderen bij een mogelijke escalatie van het conflict met Rusland en de door Moskou erkende ‘republieken’ in Loehansk en Donetsk. In het oosten van het land zijn wel al duizenden mensen gevlucht naar Rusland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “EU is “goed voorbereid” op komst van Oekraïense vluchtelingen”

  1. De Russen blijven in hun land,criminelen en aanverwanten niet maar dat is nu ook al zo.We moeten vooral vrezen voor moslim-Tsjetsjenen die op die wijze naar hier toe willen komen.Poetin moet die ook kortwieken.We moeten Poetin steunen om die moslims ginder te houden.

Plaats een reactie

Delen