(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

EU wil Israëlische ‘Pegasus’ spionagesoftware verbieden

Maarten Sirre

De ‘Onafhankelijke Databescherming-autoriteit’ van de Europese Unie is van oordeel dat de zogenaamde Pegasus-software verboden moet worden. Het schendt volgens de instantie de privacy van de inwoners van de EU-landen. Het Israëlisch product, dat volledige toegang verschaft tot de telefoon van het doelwit, zou zelfs een bedreiging vormen voor de democratie en rechtsstaat. Zo meldt Business AM.

De Pegasus-software dat door het Israëlisch concern ‘NSO Group’ werd ontwikkeld wekt al heel lang controverse op. Op 15 februari publiceerde de ‘European Data Protection Supervisor‘ een conclusie. “Het EPDS gelooft dat het verbieden van de ontwikkeling en het inzetten van spyware met dezelfde capaciteit als Pegasus de meest effectieve optie is.” staat er onder andere in. De software geeft de volledige toegang tot de telefoon van het slachtoffer, zonder dat hij/zij ervan bewust is. Alle activiteit kan worden gevolgd en de camera en microfoon zijn ook onder controle van de spion.

Al langer controversieel

Pegasus werd in 2016 ontdekt nadat een Arabische mensenrechten-activist het bijna installeerde, nadat hij een verdachte link kreeg toegestuurd. Het bleek ontwikkeld te zijn geweest door het Israëlische bedrijf NSO Group. Dat is een in 2010 gesticht bedrijf dat zijn producten enkel aan overheden verkoopt. De toenmalige premier van de Joodse staat Benjamin Netanyahu zou de Pegasus software gebruikt hebben als diplomatiek middel. Dit door het te verkopen aan andere wereldleiders om zo betere banden te scheppen. Het product moest dienen voor het bestrijden van de georganiseerde misdaad en het voorkomen van terroristische aanslagen.

Het werd echter al snel misbruikt door overheden om op politici, activisten en journalisten te spioneren. Netanyahu zou nadat hij geen premier meer was ironisch genoeg zelf ook bespioneert zijn geweest door middel van Pegasus. Ook toenmalig premier Michel werd in 2019 bespioneert met de spyware. Dit zou het werk geweest zijn van Marokko, iets wat het land ontkent. Ook de journalist Peter Verlinden, die onderzoek deed naar Rwanda werd slachtoffer van spionage. In de VS staat NSO Group ondertussen dan ook op een zwarte lijst.

Reactie van NSO Group

De ontwikkelaar heeft gereageerd op het EU-rapport tegen het Amerikaanse Bloomberg. “Het misbruik van cyberinlichtingen is een serieuze zaak en alle beschuldigingen moeten worden onderzocht.” reageert het in Herzliya gelegen technologiebedrijf. Het bedrijf beweert dat veel van de door critici aangehaalde experts gewoonweg “politieke tegenstanders” zijn. “Dit is een opzettelijke poging door die groepen om het hoognodige, internationale debat over beleid rond middelen voor cyberinlichtingen te verdraaien.” voegt het bedrijf ten slotte toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “EU wil Israëlische ‘Pegasus’ spionagesoftware verbieden”

  1. als we met dit produkt alle telefoons van moslims en co kunnen bespieden moeten we dit zeker toelaten,het verhoogt mijn veiligheid.Iedereen weet dat we overspoeld worden door moslims die het niet zo goed met ons menen.Zwarten tot daar aan toe als het geen moslims aanhangers zijn want die zijn even erg.

Plaats een reactie

Delen