Joden bidden in Donetsk, 2014 © Mehdi Chebil/Polaris/Photo News

Joden bidden in Donetsk, 2014 © Mehdi Chebil/Polaris/Photo News

Uncategorized

Israël wil Oekraïense Joden evacuëren

Maarten Sirre

De Israëlische minister voor Joodse diasporazaken Nachman Shai schreef dit weekend naar premier Naftali Bennett. Volgens Shai moet Israël, als natiestaat van het Joodse volk, zich voorbereiden op de immigratie en absorptie van de Joden uit Oekraïne, hoewel er nog geen sprake zou zijn van paniek binnen de Joodse gemeenschap in het land. Dat schrijft het liberaal-Israëlische blad Haaretz. De situatie zou bij een eventuele Russische invasie echter snel kunnen veranderen.

Nu een militair conflict in Oekraïne een steeds grotere waarschijnlijkheid wordt, wenst de Joodse staat niet louter aan de zijlijn toe te kijken. Oekraïne heeft een omvangrijke gemeenschap van 200.000 -voornamelijk Asjkenazische- Joden. Israël, dat een zeer etnisch gericht beleid voert, kent sinds 1950 de zogenaamde Wet op Terugkeer. Iedere Jood heeft hierdoor het recht om zich in de Israëlische staat te vestigen. Dit geldt uiteraard ook voor de Joden in Oekraïne die Israël graag wenst op te vangen.

De Joden in Oekraïne

De Joden in Oekraïne kennen een invloedrijke rol in de geschiedenissen van zowel Oekraïne als het jodendom zelf. De huidige president en ook de vorige premier van Oekraïne zijn bijvoorbeeld beide van Joodse afkomst. De invloedrijke orthodox-joodse stroming van het chassidisme kent eveneens zijn oorsprong in het Oost-Europese land. Veel Joden zijn dan ook niet van plan te vertrekken uit het land wat al generaties lang hun thuis is geweest.

Shalom Gopin, rabbijn in de hoofdstad Kiev, vertelt aan Haaretz dat hij er niet eens aan wil denken om weg te gaan. Leiders van de Joodse gemeenschap wensen de nodige voorbereidingen te treffen om in een oorlogssituatie te kunnen overleven, zonder direct te moeten vluchten. Toen Rusland de Krim innam in 2014 ontstond er al een Joodse exodus richting Israël. Tussen 2014 en 2018 vluchtte er rond de 30.000 Joden naar Israël vanuit Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Israël wil Oekraïense Joden evacuëren”

  1. Als je denkt dat pijpenkrullen en de rest van hun carnavalkostuum niet gekker kan, een leren band en een houtblok op je kop , maken het af. Maar je mag niet lachen want het is hun ‘geloof’ . Er is geen enkel geloof zo racistisch en wat er in de Torah staat over seks met babies tart elke verbeelding.

Plaats een reactie

Delen