De Canadese premier Justin Trudeau - Afbeelding: Shutterstock

De Canadese premier Justin Trudeau - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Justin Trudeau zet ‘noodwet’ in tegen vrijheidskonvooi, mogelijk blokkering bankrekeningen van demonstranten tot gevolg

Niels Geerinck

De Canadese premier Justin Trudeau liet maandag weten de zogenaamde ‘Emergencies Act‘ in werking te laten treden. Hij wil daarmee naar eigen zeggen paal en perk stellen aan de demonstranten van de vrijheidskonvooien en tegen iedereen die tegen de coronamaatregelen protesteren. De omstreden wet vervangt sinds 1988 de ‘War Acts Measure’ en is dus eigenlijk een wet die enkel in tijden van oorlog of direct conflict gebruikt werd. Zowel in het buitenland als intern uiten heel wat mensen hun ongenoegen en vinden dat de Canadese autoriteiten hun boekje serieus te buiten gaan.

Het is een unicum binnen de Canadese politieke geschiedenis, maar sinds maandagavond zit het land de jure in een staat van beleg. De links-liberale premier kondigde de uiterst omstreden noodwet af, voorheen een oorlogswet, in een poging om de blokkades en demonstraties van de vrijheidskonvooien af te breken. “De blokkades schaden onze economie en brengen de openbare veiligheid in gevaar”, aldus Trudeau tijdens een persmoment maandag. “We kunnen en willen niet toestaan dat illegale en gevaarlijke activiteiten doorgaan.”

Sinds het begin van de protesten tegen de coronamaatregelen en de vaccinatiemandaten, sloten zich tienduizenden mensen aan bij de truckers en hun blokkades. De wet waarvan Trudeau zich nu wilt bedienen is slechts drie keer in de Canadese geschiedenis gebruikt. Tijdens de twee Wereldoorlogen en in 1970 door Trudeau’s vader, oud-premier Pierre Trudeau, nadat een afscheuringsbeweging uit Quebec een Britse diplomaat en een provinciale minister hadden ontvoerd.

Omstreden wet en blokkeren rekeningen

De wet heeft tot doel “bedreigingen voor ‘soevereiniteit, veiligheid en territoriale integriteit’ aan te pakken”, zo luidt het. De politievertegenwoordiging doorheen heel het land wordt dusdanig ook serieus opgedreven om hard op te treden tegen Freedom Convoy-demonstranten, waarbij ook gevangenisstraffen worden opgelegd aan demonstranten die blokkades oprichten, zo klinkt het. De regering liet maandagavond tevens weten dat ze takelbedrijven zal dwingen, mits betaling, om voertuigen van demonstranten te verwijderen. Volgens de Canadian Civil Liberties Association voldoet de regering van Trudeau niet aan de criteria om de wet af te roepen.

Door het inschakelen van deze ‘noodtoestand’ kan de federale regering en het bankwezen de persoonlijke bankrekeningen van iedereen die betrokken is bij de protesten blokkeren, zo liet minister van Financiën Chrystia Freeland weten tijdens een persmoment. De fundraising-platformen en fora die geld inzamelen om de demonstranten te steunen, zullen ook worden drooggelegd.

Federale overheid krijgt geen medewerking uit provincies

De beslissing van Trudeau zet heel wat kwaad bloed, zowel bij binnenlandse als buitenlandse actoren. De provincies spraken zich al uit tegen het plan, zo noemen ze het “niet nuttig” en uiterst “onnodig“.

Door de wet kan de federale overheid de bevoegdheden en soevereiniteit van de provincies negeren en alleen handelen. “Naar mijn mening zijn de ingrijpende gevolgen en signalen in verband met de nooit eerder gebruikte Emergency Act niet constructief. Voorzichtigheid moet worden betracht tegen overreach van de federale overheid en tegenover onbedoelde negatieve gevolgen”, aldus Heather Stefanson van de provincie Manitoba. Ook de provincies van Alberta, Quebec en Saskatchewan spraken zich negatief uit over het plan van de premier.

“Canada is sinds vandaag een dictatuur”

Ook in het buitenland wordt er met argusogen richting de ontwikkelingen in Canada gekeken. Zo nam politiek commentator en Fox News-presentator Tucker Carlson de Canadese premier stevig op de korrel. “Canada is vandaag een dictatuur geworden. In plaats van de demonstranten te ontmoeten en met ze te proberen spreken, vluchtte Trudeau de stad uit naar zijn bunker, vanwaar hij de truckers dan maar nazi’s ging noemen”, aldus Carlson op YouTube.

Ook het aanvallen van de bankrekeningen van de demonstranten ziet Carlson als een uiterst gevaarlijke en dictatoriale ontwikkeling. “Trudeau heeft nu de macht om de banken te dwingen beslag te leggen op de bankrekeningen. En ook de verzekeringsmaatschappijen te dwingen om zomaar mensen hun verzekeringen op te zeggen. Dat betekent eigenlijk dat ze niet in Canada wonen. Ze zijn niet-persoonsgebonden. De demonstranten zijn voor Trudeau vijanden van de staat.”

In ons land reageren ook heel wat mensen vol afschuw op het nieuws. “Dezelfde #Trudeau die niet zo lang geleden mee ging betogen met #BLM, een beweging verantwoordelijk voor tal van vernielingen en gewelddaden, vindt het recht op betogen plots niet zo belangrijk meer, bevriest bankrekeningen en schakelt het leger in. #hypocriet”, zo klinkt het bij Bob De Brabandere, senator voor het Vlaams Belang, op Twitter.

“Dus #Trudeau wil het leger inzetten tegen vreedzame burgers, sleepbedrijven dwingen en zonder rechter beslag leggen op bankrekeningen van truckers, die strijden voor terugkeer van vrijheid en normaliteit. Chinese toestanden. De ‘liberalen’ zijn dus anti-liberalen. #Canada”, zo klinkt het bij een andere Twittergebruiker.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Justin Trudeau zet ‘noodwet’ in tegen vrijheidskonvooi, mogelijk blokkering bankrekeningen van demonstranten tot gevolg”

  1. Zo’n gekken die aan de knoppen zitten moeten onmiddellijk ‘uitgeschakelt’ worden. Zij zijn een gevaar, niet de betogers. Hopelijk komt er een ‘helpende hand’ om deze gek te stoppen.

  2. Overal ter wereld worden er, de ene keer al wat subtieler als de andere, allerlei ’trudeaukes’ gedaan. Het misbruiken van macht die ze van niemand hebben gekregen is zowat het allerlaagste wat beleidsfiguren kunnen uitvreten, maar we zien wat we zien: ze doén het gewoon. De bedoeling is om een maatschappijsplitsing te organiseren, liefst in slechts 2 kampen ongeveer 50/50. Dan is ALTIJD de ene helft de grote schuldige voor problemen van de andere helft en ligt het nooit aan het aanwezige beleid maar steeds aan de ‘ongeveer helft van de bevolking’. Dat dit zal uitdraaien op een nog smerigere maatschappij en zo veel mogelijk individuele plantrekkerij staat voor mij als een paal boven water.

Plaats een reactie

Delen