Peter De Roover & Bert Wollants (Belga)

Peter De Roover & Bert Wollants (Belga)

Uncategorized

N-VA: “Dankzij kernuitstap dreigt nog meer belastinggeld naar foute regimes te gaan”

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij N-VA hekelt de houding van de groenen in de Oekraïnecrisis. De regeringspartij houdt enerzijds de levering van militair materieel aan Oekraïne tegen, terwijl ons land anderzijds door de groene kernuitstap nog afhankelijker dreigt te worden van autoritaire gasexporterende regimes als Rusland. “Kiezen we voor een volledige kernuitstap, meer afhankelijkheid van gasinvoer en meer Belgisch belastinggeld richting de oorlogskas van foute regimes?”, vragen Kamerlid Bert Wollants en Kamerfractieleider Peter De Roover.

“Europese lidstaten financieren reeds jaren de oorlogskas van het Russisch leger met het belastinggeld van hun burgers door de Europese afhankelijkheid van Russische olie en gas”, schrijven Wollants en De Roover.

De N-VA’ers wijzen op het grote afhankelijkheid van Russische gas en olie in Europa, een afhankelijkheid die door de EU-klimaatplannen enkel groter dreigt te worden. “Dat geld uit olie en gas heeft mee de tanks en artillerie gefinancierd die nu Oekraïne dreigen binnen te rollen”, klinkt het. Ook de Belgische afhankelijkheid van Russisch gas, die vooralsnog relatief beperkt is, dreigt de komende jaren alleen maar groter te worden.

“Quo vadis Vivaldi?”

Tegelijkertijd wijzen zij op de dubbele houding van de groenen. Gisteren kwam aan het licht dat de Franstalige groenen van Ecolo geen wapens of munitie naar Oekraïne willen sturen uit pacifistische overwegingen.

“Dus quo vadis Vivaldi en in het bijzonder quo vadis Ecolo/Groen, steeds zeer actief in het produceren van resoluties om wantoestanden wereldwijd aan te klagen: willen we dankzij onze kerncentrales de Belgische bijdrage aan foute regimes en oorlogen beperkt houden? Of kiezen we voor een volledige kernuitstap, meer afhankelijkheid van gasinvoer en meer Belgisch belastinggeld richting de oorlogskas van foute regimes?”, besluiten De Roover en Wollants.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “N-VA: “Dankzij kernuitstap dreigt nog meer belastinggeld naar foute regimes te gaan””

Plaats een reactie

Delen