Schets in de rechtbank (Belga)

Uncategorized

Proces over IS-moord op Franse priester van start: ook onderzoek naar rol antiterreurdienst

Wannes Neukermans

In Parijs is het proces tegen vier mannen van start gegaan voor hun rol bij de moord op priester Jacques Hamel. Hij werd in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen vermoord, voor de ogen van drie nonnen en twee parochianen. De verdachten hadden trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat.

Het gaat om een proces tegen de vermoedelijke aanstoker, Rachid Kassim. Hij zou reeds overleden zijn in Irak. Daarnaast staan drie mensen uit de omgeving van de twee daders nog terecht. Adel Kermiche en Abdel-Malik Petitjean, beiden negentien jaar, vermoordden in juli 2016 de 85-jarige priester voor de ogen van drie nonnen en twee parochianen. Kermiche dwong de priester op de knieën en gaf hem twee messteken in de keel, terwijl een bejaarde parochiaan gedwongen werd de moord te filmen met een telefoon, voordat hij op zijn beurt een messteek kreeg. Een non kon ontsnappen en sloeg alarm. Toen de twee jihadisten de kerk verlieten, schoten politieagenten hen dood.

Symbolische aanslag, waar rol van veiligheidsdiensten onduidelijk is

Het ging om een symbolische aanslag, waarbij voor het eerst in Europa een priester werd geviseerd tijdens een viering. De moord veroorzaakte ook ver buiten Frankrijk beroering. Bijna zes jaar later gaat in Parijs voor een speciaal hof van assisen nu het proces in verband met de moordaanslag van start. Drie beschuldigden uit de entourage van de twee daders zullen voor het hof verschijnen. Jean-Philippe Jean Louis, Farid Khelil en Yassine Sebaihia wordt “criminele terroristische bendevorming” ten laste gelegd. Ze worden ervan beschuldigd op de hoogte te zijn geweest van de terroristische plannen, de ideologie van de daders te hebben gedeeld of zich te hebben willen aansluiten bij terroristische groeperingen in Syrië.

De jury van het speciale hof van assisen in Parijs de beschuldigingen te horen tegen de verdachten van Islamitische Staat. Zij riskeren tot 30 jaar gevangenisstraf. Maar ook de antiterreurdienst ligt in het proces onder vuur. Die zou al een week voor de aanslag op de hoogte zijn geweest van de plannen van de daders, zo schreef het Franse medium Mediapart in 2018. Wanneer de veiligheidsdiensten sneller hadden gereageerd op de alarmerende berichten op het communicatieplatform Telegram, kon de aanslag misschien vermeden worden, zo klinkt de beschuldiging. Verschillende rechercheurs die eerder waren opgeroepen om te getuigen, zijn niet komen opdagen. De vraag heerst nu of zij alsnog verplicht kunnen worden om te getuigen. Daar beslist de rechter later over.

Schilderij ter herdenking van Jacques Hamel in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Proces over IS-moord op Franse priester van start: ook onderzoek naar rol antiterreurdienst”

Plaats een reactie

Delen