Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Raoul Hedebouw: “Omverwerpen kapitalisme nog steeds ons doel”

Redactie PAL

Volgens Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA, is het omverwerpen van het kapitalisme nog steeds het ultieme doel van zijn partij. Dat zei hij in De Afspraak. In de plaats moet er een socialistisch model komen, liever dan een communistisch systeem.

Ivan De Vadder vroeg Hedebouw of het kapitalisme nog steeds zou moeten verdwijnen indien de PVDA aan de macht zou komen. “Zeker!”, klonk het vastbesloten bij de communist. “Ik heb het dan niet over de kappers of kleine winkels, maar wel over grote sectoren.”, ging hij verder. “Ik vindt dat onze maatschappij, de gemeenschap, opnieuw centraal moet staan.” Volgens Hedebouw werken grote bedrijven zoals Amazon reeds met een soort ‘planeconomie’, maar is het probleem dat ze dat voor hun eigen winsten doen en niet voor de mensen.

Volgens Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Ugent, verwart Hedebouw het kapitalisme echter met andere problemen. “Kapitalisme slaat op het feit dat privépersonen zaken mogen bezitten. Indien u zegt dat u dat omver wilt gooien, dan wilt u dat de overheid die bedrijven moet beheren.” Daar was Hedebouw het niet mee eens. “Ik vind het ondemocratisch dat de beheersraad van enkele grote bedrijven meer macht hebben dan de regering.” Dat antwoord kon Baert echter niet geruststellen. “Dat gaat nog steeds over iets helemaal anders dan het omverwerpen van het kapitalisme.”

“Geen communisme”

Op de vraag welke naam dat systeem dan zou moeten dragen, antwoordde Hedebouw dat het om een socialistisch systeem zou moeten gaan. “Geen communisme. Ten eerste om alles wat er in de naam van communisme is gebeurd, dat wil ik niet herhalen in België.”, aldus de voorzitter. “Ten tweede zal het ook met onze Belgische logica zijn, wat wil zeggen dat er democratische participatie van het volk moet zijn.”

“10 tot 15% nodig om iets te veranderen”

Baert merkt op dat de PVDA nogal eenzaam staat in haar visie op de economie. “Als u een percentage haalt zoals de peilingen dat voorspellen, dan zult u daar onvoldoende op kunnen drukken. Is het niet zo dat u een vrij hoge uitslag zal nodig hebben om iets te kunnen veranderen?”, vraagt de econoom zich af. “Sowieso.”, bevestigt Hedebouw. “Als het is om zoals Groen aan de regeringstafel te zitten maar niets te zeggen te hebben, dan gaan we daar aan kapot. Daarom hebben we zeker 10 tot 15% nodig om iets voor het zeggen te hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Raoul Hedebouw: “Omverwerpen kapitalisme nog steeds ons doel””

  1. Ik vraag me af wat die communisten bezielt.
    Hebben ze dan echt nog niet ingezien dat hun marxistische theorie niet werkt en uiteindelijk geleid heeft tot dictaturen waar de gewone mens , waar ze zogezegd voor opkomen, onderdrukt en uitgebuit wordt.
    Kijk naar de Sovietunie, Venezuela, Cuba en China waar momenteel het kapitalisme welig tiert bij een minderheid van de bevolking. Wat is dan het grote verschil met het kapitaistische westen dat zo noodzakelijk moet omvergeworpen worden?
    Wat bezielt mensen, zoals pof. Marc Van Ranst in ir. Dirk De Block die we toch als intelectuelen mogen beschouwen om zo’n systeem te aanbidden?

Plaats een reactie

Delen