Taliban roepen op tot "vredevolle oplossing" in Oekraïne

Afghaans minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaki (rechts). Photo News

Uncategorized

Taliban roepen op tot “vredevolle oplossing” in Oekraïne

Carl Deconinck

De internationale wereld reageerde gisteren massaal op de Russische agressie in Oekraïne. Een opvallend geluid kwam daarbij uit het Islamitisch Emiraat Afghanistan.

Afghanistan werd zelf nog niet zo heel lang geleden overgenomen door strijders die opgeleid werden in een buurland met een grote culturele verwevenheid. Dat belet de Taliban niet om zonder veel zelfbewustzijn internationale persberichten uit te sturen. Afghanistan werpt zich nu op als een neutrale kracht, een soort Aziatisch Zwitserland, en roept op tot vrede.

“Het Islamitisch Emiraat van Afghanistan volgt de situatie in Oekraïne van nabij op en drukt zijn bezorgdheid uit over de reële mogelijkheid tot burgerslachtoffers. We roepen beide partijen op tot zelfbeheersing en iedereen moet afzien van posities die het geweld kunnen aanwakkeren.” Het bericht sluit af met een oproep om ook de veiligheid van Afghaanse studenten en migranten in Oekraïne te beschermen.

Heel wat mensen vinden het standpunt van de Taliban rond vrede en dialoog opmerkelijk. Verschillende Twitter-gebruikers merken op dat een organisatie die zelf twee decennia koos voor bloedig geweld en terreur niet veel lessen moet geven aan anderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Taliban roepen op tot “vredevolle oplossing” in Oekraïne”

  1. Opmerkelijk. Ja, maar de veiligheid van Afghaanse studenten (Talib(an) = zoeker(s) naar waarheid = student) staat voorop. Misschien was het islamisme in het orthodoxe Oekraïne al voet aan de grond aan het zetten. In het Westen is de politieke klasse – in het beste geval – stekeblind voor – in het slechtste geval – de promotor van het fundamentalistisch islamisme. De aandachtige en niet zo extreme burger ziet en voelt dat, maar onze politieke klasse zwelgt in haar moreel hoogstaande zelfverheerlijking en leidt ons naar de zelfvernietiging ten koste van degenen die zij horen te beschermen. Maar dat zal hen worst wezen, zolang hun hoog verheven moraal maar voor de spiegel bevestigd wordt, voor henzelf.

Plaats een reactie

Delen