Theo Francken: "Het Vrije Westen moet opnieuw weerbaar worden"

N-VA-Kamerlid Theo Francken. Photo News

Uncategorized

Theo Francken: “Het Vrije Westen moet opnieuw weerbaar worden”

Gastauteur

Theo Francken is N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In deze vrije tribune bepleit hij een koerswijziging op vlak van leiderschap, veiligheid en defensie. “De speeltijd is voorbij”, waarschuwt hij.

Si vis pacem, para bellum. 

Als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog.

Europese asielcrisis in 2015, jihadi-terreuraanslagen in Europa, wereldwijde coronapandemie, het inflatiespook en nu oorlog … deze opeenvolging van crisissen in Europa in een tijdsbestek van amper 7 jaar is ongezien. 

Controleverlies

Er verschuift iets fundamenteels, iets dieperliggends, maar veel mensen kunnen er zo moeilijk hun vinger op leggen. Ik benoem het als een algemeen gevoel van controleverlies. Verlies van controle over uw werk, uw pensioen, uw spaargeld, uw huishoudbudget, uw veiligheid, uw wijk en buurt, uw gezondheid, uw waarden en tradities… Dit gevoel van controleverlies maakt de Europese bevolking onrustig en electoraal opstandig. 

Huiswerk maken

Voor mij is de hoofdoorzaak voor dit controleverlies nochtans even zichtbaar als een kloppende slagader op de pols: Europa vergat haar huiswerk te doen. Het Vrije (Europese) Westen werd vadsig en lui na de val van de Berlijnse Muur in 1989. We hebben toch gewonnen, nietwaar. We lieten onze dekking zakken en krijgen nu de ene pandoering na de andere. 

De pamperstaat

Een hele generatie Europese post-Koude Oorlog leiders heeft boter op het hoofd. De links-liberale doctrine van consumentisme, globalisering en hyperindividuele mensenrechten blijkt in plaats van solide grond, eerder een door de vingers glippend hand zand. De ongeziene Westerse welvaartscreatie werd aangewend om te investeren in zachte veiligheid: de sociale zekerheid. De welvaartsstaat werd zo een pamperstaat, waar het verschil tussen werken en niet werken onvoelbaar geworden is. De ongebreidelde massamigratie – het nec plus ultra van de links-liberale doctrine – verpauperde daarenboven onze Europese steden. De vervreemding en angst namen hand over hand toe. Terwijl de investeringen gingen naar de uitbouw van de Europese instellingen of ‘het klimaat’, verdween de veiligheidscultuur. Investeringen in harde veiligheid waren decennialang taboe. 

De krekel

Het post-Koude Oorlogse België was zowat de emanatie van deze krekelhouding. Elke dag feest terwijl Defensie kapot werd bespaard. Het voeden van de sociale zekerheid werd voor ‘leiders’ als Dehaene, Di Rupo en Verhofstadt de heilige graal om elk compromis te fiksen. Onze ‘goede kant van de geschiedenis’-media kirde in een cocktail van plezier en onwetendheid vrolijk mee. Zes bric-à-brac staatshervormingen brachten de federale balans uit evenwicht. Het resultaat van al deze compromissen à la Belge: een overgefinancierde sociale zekerheid en onvolkomen bevoegde deelstaten, met de federale autoriteitsdepartementen (defensie, binnenlandse zaken (en Vreemdelingenzaken), buitenlandse zaken, justitie en financiën) op water en brood. Dit crashdieet voor de veiligheidsdepartementen betalen we nu cash. We kunnen NAVO-partnerland Oekraïne niet eens helpen aan wapens zonder in ons eigen restvlees te snijden. Zo diep zijn we door het ijs gezakt. 

Reset

De speeltijd is voorbij. Time is up. Tijd voor een reset. Op vlak van leiderschap, de organisatie van de democratie, veiligheid, activering, migratie, energie-onafhankelijkheid, defensie… er moeten keuzes gemaakt worden. 

Het Vrije Westen moet terug weerbaar worden. En daar zullen opofferingen voor moeten gedaan worden. 

Door iedereen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Theo Francken: “Het Vrije Westen moet opnieuw weerbaar worden””

  1. Niet alleen mooie woorden gebruiken, mijnheer Francken, maar ook de daad bij het woord voegen en vooral uw eigen partijmensen waaronder in eerste instantie uw voorzitter trachten te overtuigen. Mooie woorden alleen volstaan niet. Nu plots ontdekt iedereen dat er een veiligheidsprobleem is. Maar wat hebben de opeenvolgende regeringen, met deelname van de NVA, tot nu toe gedaan om dat probleem aan te pakken? Nothing, rien, nada, niets!!

  2. Goede analyse Theo.
    Als je geen leger en geen wapens hebt, kan je niet vechten, zo denken de pacifisten, MAAR dan kan je je land ook niet verdedigen. Dat was niet meer nodig in Europa, wie zou de Navo aanvallen ? Maar nu staan we in ons hemd. Onderhandelen met wat achter de rug ? Putin zijn gang laten gaan, tot wanneer, tot waar ?
    Hij probeert de reactie van Europa voor te stellen als gericht tegen het Russische volk, maar dat volk zit ook onder de dictatuur van Putin en zijn kliek.
    Om de zaken recht te trekken, moeten we beginnen met het feest van de subsidies allerhande te beeindigen. Dat geld moet de gemeenschap dienen en niet al die diverse groepen die er nu van profiteren. De overheid mag stimuleren, maar deze verspillingen van belastinggeld leiden nergens naartoe. Of onze huidige bestuurders nog wakker kunnen worden, weet ik niet. Niet woke, maar écht wakker om te weten wat er nu écht dient te gebeuren.

  3. Allemaal mee eens.Maar durft Theo en vooral de nva een meerderheid met het Vlaams Belang te vormen in 2024 als deze kansen zich voordoen.Met een Vivaldi regering zal er niets veranderen,integendeel.

  4. begin dan een wapenfabriek in Vlaanderen, of bouw als Vlaamse regering zelf een kerncentrale. Maar nee, het is altijd hetzelfde:
    ‘we zijn niet bevoegd, we mogen het niet’. Verantwoordelijkheid afschuiven dus, en enkel
    innen, typisch ambtenarij.

  5. Voer de legerdienst terug in ! Niet op dezelfde manier als voorheen, maar
    aangepast aan deze tijd. Er zit voor allen wat in, het hoeft niet voor iedereen met bommen en granaten.

  6. Het Vrije Westen? zelfs fietsen gaat niet meer, die zijn altijd met je fiets weg, dat zou in China alvast niet waar zijn. De ambtenaren kan dat niet veel schelen want dat brengt niets op voor hen, die laten hun auto’s en de rest met belastinggeld betalen. Je mening uiten dan? De meeste media zijn onder controle, en ik reageerde gisteren al op deze tribune, dus moet je zelf al een site beginnen om je mening te laten horen.
    Of moet je enkel lezen en luisteren naar Francken en mag je zelf niets schrijven. Het Vrije Westen.

  7. Er zijn ooit Belgen en Nederlanders die de moed hadden om te gaan strijden tegen de Bolsjewieken. Het is hun nog altijd niet vergeven. Tijd voor amnestie.

Plaats een reactie

Delen