Thomas Dermine (Belga)

Uncategorized

Thomas Dermine (PS): “Neen, we betalen niet te veel belastingen in België”

Wannes Neukermans

Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, Thomas Dermine, vindt niet dat we in België te veel belastingen betalen. Dat zegt hij in een interview op de Franstalige DH Radio. Volgens het voormalige hoofd van de PS-studiedienst moet er in de toekomst wel een belastings-en staatshervorming komen.

In het interview reageerde Dermine op de opmerkingen van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die laatste vindt het uitermate belangrijk dat de belastingdruk op de middenklasse verlaagt. Maar de Franstalige socialist spreekt liever van bijdragen, in plaats van belasting: “We praten veel over belasting op werk, maar we zouden over bijdragen moeten praten. De bijdragen worden gebruikt om solidariteit te financieren: we komen uit een tijdperk van corona, waardoor we de waarde van die solidariteit inzagen”, stelt de PS’er. “Onze ganse economie, arbeiders en bedrijven hebben deze crisis doorstaan dankzij die solidariteit. Maar dat moet uiteraard betaald worden.” Dermine voegde er echter aan toe dat er op bepaalde zaken wél te veel belastingen worden geheven: “Zeker op bepaalde klassen van arbeiders en op bepaalde soorten onroerend goed.”

Hoewel de staatssecretaris een belastinghervorming wel ziet zitten, staat dat niet in het regeerakkoord: “Het mandaat is om die hervorming voor te bereiden. Maar als er aan de voorwaarden wordt voldaan zie ik hiervoor geen problemen. We hebben een eerlijkere belastingheffing nodig.” Hij denkt er over na om de belastingen voor bepaalde categorieën werknemers te verhogen en ze voor anderen dan weer te verlagen. Maar om met concrete ideeën naar buiten te komen is het nog te vroeg, aldus Dermine. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vindt de uitspraken van Dermine echter nu al onaanvaardbaar.

Ook onenigheid over staatshervorming

Nadat Annelies Verlinden dit weekend in De Standaard aankondigde dat ze eindelijk, na twee jaar corona, aan de staatshervorming wilde beginnen werken, werd meteen duidelijk dat niet alle partijen hierover op dezelfde lijn zitten. De minister van Binnenlandse Zaken opperde een (verdere) regionalisering van de gezondheidszorg. Hoewel het regeerakkoord een verdere homogenisering richting de deelstaten belooft, is niet iedereen het daarover eens. “Er is een fundamenteel principe voor mijn partij: de eenheid van de sociale zekerheid op nationaal niveau. Dit is ons absolute baken. We kunnen over veel dingen praten in het kader van een mogelijke staatshervorming. Ik denk, net zoals veel Belgen ,dat onze institutioneel systeem onvoltooid en inefficiënt is.” Dermine geeft toe dat er vooral in Franstalig België een extreem inefficiënte staatsstructuur op poten staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Thomas Dermine (PS): “Neen, we betalen niet te veel belastingen in België””

  1. Ja een Waal zegd en heeft over de economie, wat heeft een Waal van economie Kent er geen benul van, bedrijven économie e-commerce is wel Vlaanderen, die socialisten de parti Skandaal met hun vakbond FGTB hebben Wallonië naar de afgrond gedreven hun schuld fraudes stelen dat is de rode maffia, laat Vlaanderen een waar dig land zijn en laat Vlaanderen Los anders ziet get de dieperik met die Waalse PS ‘ers en hun vakbond

  2. Ik ben het volmondig eens met deze communist. Er kunnen niet genoeg bijdragen afgedragen worden voor luizakken en profiteurs. Doen!! Alleen…..zolang het voor het paradijs Wallonië geldt vind ik het prachtig. Maar kom je niet moeien in Vlaanderen. Splitsen nu!! Forza Vlaanderen.

  3. Prachtig, onze PS vrienden formuleren het perfect : bijdragen. Inderdaad, maar wanneer gaan we eens over het ‘democratisch princiepe’ spreken dat iemand die niets bijdraagt evenveel stemkracht heeft dan iemand die miljoenen € bijdraagt ?

Plaats een reactie

Delen