Vragen voor Ponthier (VB): “Geen internationale formuleringen over land als sponsor van terrorisme”

Annick Ponthier. Photonews

Cultuuroorlog

Transgender overheerst vrouwelijk zwemtoernooi

Redactie PAL

In de Verenigde Staten is beroering ontstaan over de Ivy League Championship, een zwemtoernooi voor vrouwen. Transgender atleet Lia Thomas sleepte daar heel wat prijzen in de wacht. Ook de tweede plaats in de 100 meter vrije slag ging naar een transgender.

Lia Thomas werd in 1998 als Will Thomas geboren en studeert momenteel aan de universiteit van Pennsylvania. Daar is Thomas al enkele jaren een atleet, maar als man kon hij niet veel prijzen in de wacht slepen. Tot 2019 was hij actief in de mannelijke divisie, maar later dat jaar begon hij aan zijn geslachtsverandering.

Sinds 2020 is Thomas actief in de vrouwelijke zwemcompetitie. Daarin is het duidelijk dat er een niet te negeren lichamelijk voordeel speelt, aangezien Thomas onklopbaar lijkt. Dat werd ook nu weer duidelijk, nadat Thomas in twee dagen tijd drie verschillende wedstrijden heeft gewonnen.

Concurrentie verpletterd

Op vrijdag ging Thomas al aan de haal met de winst op de 200 meter en 500 meter vrije slag. De 200 meter werd afgelegd in 1 minuut en 43.12 seconden, wat stukken beter is dan de jaren ervoor. Het ging echter niet om een record, dat eerder dit jaar al door Thomas werd verbroken en nu op 1 minuut 41.92 seconden staat. Ook in de 500 meter vrije slag won Thomas, en dat met een tijd van 4 minuten 37.32 seconden.

Op zaterdag won Thomas ook de 100 meter vrije slag. Thomas finishte in 47.63 seconden en brak daarmee het record dat een andere atlete enkele uren eerder had gevestigd. Opvallend: de tweede plaats ging naar transgender atlete Iszac Henig. Zij maakt de transitie van vrouw naar man, maar blijft wel in de vrouwendivisie zwemmen.

Dankzij deze drie overwinningen werd Thomas de Ivy League-kampioen met het maximale aantal punten.

Kritiek

Hoewel er veel lovende woorden Lia’s kant opgaan, is er ook veel kritiek te horen. Zo zou de overwinning van Thomas de ongelofelijke inspanningen die vrouwen leveren om aan de top van hun discipline te raken, tenietdoen. “Met 5 individuele records die vroeger in handen waren van vrouwen is Thomas nu één van de belangrijkste actoren geworden voor wat betreft het marginaliseren van de prestaties van vrouwen”, klinkt het onder andere.

Radiopresentator Todd Starnes zegt dan weer: “Het is officieel. De snelste vrouwelijke zwemmer is een man.”

https://twitter.com/toddstarnes/status/1495244395997810694

Iemand anders heeft dan weer kritiek op het feit dat de twee beste atleten in de vrouwelijke categorie beide transgender zijn. “De zwemmer die de tweede plaats behaalde is een vrouw die zich als man identificeert. Waarom zwemt die niet in het mannenteam? Omdat ze weet dat ze zou verliezen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Transgender overheerst vrouwelijk zwemtoernooi”

  1. Radiopresentator Todd Starnes heeft geluk dat hij in de VS woont, waar een dergelijke uitlating blijkbaar nog toegestaan is. Bij ons had de woke-community het land afgebroken en was hij op staande voet ontslagen !

Plaats een reactie

Delen