Turks president Erdogan met mondmasker op de G20 © 00546420/Bestimage/Photo News

Turks president Erdogan met mondmasker op de G20 © 00546420/Bestimage/Photo News

Uncategorized

Turken opgepakt na tweets over Erdogan

Maarten Sirre

In Turkije zijn er meerdere mensen gearresteerd na het zogenaamd belachelijk maken van president Erdogan op Twitter. Het Turkse staatshoofd en zijn vrouw hadden beide positief getest op het coronavirus. Volgens de Turkse pro-Erdogan krant Sabah volgden hierop beledigingen en zelfs doodsbedreigingen. Er zouden nu meer dan dertig Twitterprofielen onderzocht worden door de Turkse autoriteiten, waaronder een voormalig topatleet.

Op 5 februari maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter bekend dat hij en zijn vrouw Emine positief hadden getest op de Omicron-variant. Ze zouden milde symptomen ervaren, en vanaf thuis gewoon verder kunnen werken. Op sociale media leidde dit nieuws tot verschillende reacties. Naast vele beterschapswensen waren er ook mensen die Erdogan uitscholden of zelfs dood wensten.

Arrestaties als gevolg

Als reactie op de beledigingen en de doodswensen zijn er reeds vier mensen opgepakt of onder huisarrest geplaatst. De gevolgen zijn niet voor iedereen gelijk. Zo tweette Hüda Kaya van de linkse HDP partij dat de Turkse president van haar part “niet hoefde te genezen.” Omdat zij echter als parlementslid onschendbaarheid geniet zal ze waarschijnlijk niet worden opgepakt. Ook de voormalige “nationale zwemmer” van Turkije, Mehmet Kasapoglu, wenste Erdogan dood. de minister van Sport maakte bekend dat hij er niet zonder gevolgen vanaf komt, welke deze zijn is echter nog niet duidelijk.

Naast de vier al opgepakte mensen, is de politie nog op zoek naar vier andere mensen. Ze onderzoeken daarnaast nog meer Twitterprofielen, dertig in totaal. Dit is niet de eerste keer dat de autoriteiten zo optreden na uitlatingen op sociale media. In november van vorig jaar was er een verhaal dat rond ging over de vermeende dood van president Erdogan. Ook toen begon de politie een onderzoek naar online profielen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Turken opgepakt na tweets over Erdogan”

  1. Als u nog tweets tegenkomt waarin de grote president Erdogan beledigd word kunt u dat melden bij de partij DENK in Nederland. Of het gaat om de corruptie van president Erdogan en zijn zoon, het opsluiten en erger van de oppositie, comments over de Armeense genocide of de ineenstorting van de Turkse munt. Graag melden. bij DENK of 1 van de 148 Turkse Diyanet-moskeeën in Nederland.

Plaats een reactie

Delen