Dries Van Langenhove © Philip Reynaers/Photo News

Dries Van Langenhove © Philip Reynaers/Photo News

Uncategorized

Van Langenhove: “Illegalen moeten niet enkel bezette kerk uit, maar het land”

Maarten Sirre

Onafhankelijk federaal parlementslid Dries Van Langenhove reageerde op de ontwikkelingen rond de bezetting van de Begijnhofkerk. Bezettingen van kerken door illegale migranten zullen volgens het fractielid van Vlaams Belang blijven voorkomen zolang ze niet het land worden uitgezet. Hij kondigt aan Mahdi te ondervragen over het onderbrengen van illegalen in gesloten centra en het uitzetten van die mensen.

Aan de bezetting van de Begijnhofkerk kwam definitief een einde. De kerkfabriek had bepaald dat het gebouw restauratiewerken moest ondergaan. De jaarlange bezetting door illegale migranten had namelijk aanzienlijke schade veroorzaakt aan het interieur van de Brusselse kerk. De tweede poging van de zogenaamde sans-papiers om die te bezetten was dan ook van zeer korte duur. Volgens priester Alliët is dit echter niet het einde van de steunverlening aan illegalen.

Van Langenhove niet tevreden

Volgens parlementslid Dries Van Langenhove is het uitzetten van illegalen uit de kerk niet genoeg. Ze zouden het land uitgezet moeten worden. “Kerkbezettingen zorgen uiteraard voor veel overlast en erger en ze zullen blijven voortduren zolang illegalen niet daadwerkelijk worden uitgezet”, aldus Van Langenhove. Hij vat de meer dan een jaar durende situatie samen: “De kerk wordt al meer dan een jaar gebruikt om mensen zonder wettig verblijf onder te brengen. Eerst voor een politieke actie, vervolgens door de hongerstakers, nadien door een kleine groep mensen die in de loop van het jaar hun woonst verloren hebben en op heden door enkele vroegere bezetters die beslisten terug te keren en de politieke bezetting te hervatten.”

De op criminele gronden hier verblijvende migranten hebben zich na het verlaten van de Begijnhofskerk dan maar gevestigd in een leegstaand pand ergens in Brussel. “Naast de bezetting van de Begijnhofkerk kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een plaag van ‘solidaire opeisingen’ van leegstaande gebouwen”, legt Van Langenhove uit. “Deze leegstaande gebouwen worden door collectieven zoals ‘Les bénévoles sans-papiers de Bruxelles’ opgeëist waarna ze bezet worden door een groep van mensen zonder wettig verblijf. In Brussel zijn er op dit moment minstens zo vijf collectieve opeisingen van leegstaande gebouwen.”

Vragen aan Mahdi

Van Langenhove zal aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) enkele vragen stellen hierover. Ten eerste over waarom Mahdi nog geen prioritair werk heeft gemaakt van het onderbrengen van de illegalen in gesloten terugkeercentra. Ten tweede over waarom er nog geen prioritair werk wordt gemaakt van het gedwongen uitwijzen van die mensen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Van Langenhove: “Illegalen moeten niet enkel bezette kerk uit, maar het land””

  1. NATUURLIJK ! Immers “illegaal” betekent toch “illegaal verblijvend” dus zonder het nodige inreisvisum ! De tot hiertoe reeds tweemaal toegekende; overbodige “regularisaties” (sic) waren een “beloning” in plaats van een “sanctie” voor dat misdrijf. Bovendien was elke der beide beweerdelijk ” éénmalige” (sic) regularisaties flagrante “discriminatie op basis van (Belgische) nationaliteit” van overheidswege dan nog wel. Vermits een Belg die een (ander) misdrijf pleegt en daarbij gevat wordt WEL gesanctioneerd wordt ! Onthouden bij ons electoraal vonnis van 2024 en terugstampen met de Rechtse voet !

  2. Toch eigenaardig dat die illegalen, nagenoeg allemaal moslims nooit een moskee gaan bezetten, bevuilen of vernielen. Nee, daarvoor zijn moskeeën te goed voor. Dus maar een katholieke kerk. Liefst met een brave, naïeve pastoor die niet beseft hoe de islam wel degelijk in mekaar steekt..

Plaats een reactie

Delen