Ortwin Depoortere (Photonews)

Ortwin Depoortere (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Belang en N-VA willen BiZa-commissie samenroepen om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Carl Deconinck

Het Vlaams Belang wil de Commissie Binnenlandse Zaken bijeenroepen om een oplossing te vinden voor de nakende vluchtelingenstroom die uit Oekraïne verwacht wordt. De nationalistische partij wil dat ons land zich inspant voor de Oekraïense vluchtelingen. De partij wil de nodige plaatsen voorzien door “de gelukzoekers die asiel aanvragen” uit het Midden-Oosten en Afrika terugsturen. Ook N-VA vraagt een dringende samenkomst van de Kamercommissie.

Als gevolg van het escalerend conflict tussen Rusland en Oekraïne is een vluchtelingenstroom uit Oekraïne op gang gekomen. Volgens de Verenigde Naties zijn reeds 368.000 Oekraïners gevlucht, maar kan dit aantal oplopen tot 4 miljoen burgers. Het Vlaams Belang wijst er op dat het hier voornamelijk vrouwen en kinderen betreft. Dit is een groot contrast met de traditionele stroom van asielzoekers, waar mannen een erg groot deel van uitmaken. Omdat staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) aankondigde om opvang te organiseren voor de Oekraïners, zowel op Europees vlak als op binnenlands vlak, wil de partij nu de commissie Binnenlandse Zaken bijeenroepen om hierover van gedachten te wisselen.

“The time is now”, zei Mahdi daarover. “We hebben de morele plicht om Oekraïne te helpen en solidair te zijn. De Europese Unie heeft een krachtig instrument in handen om Oekraïners op grote schaal bescherming te bieden. We mogen niet talmen om hen snel een veilige haven te geven. Als de EU de nodige stappen niet onderneemt, dan zal ik onderzoeken hoe we Oekraïners zelf een tijdelijk verblijfsstatuut kunnen geven in ons land.”

“Geen plaatsen bij maken, maar plaatsen vrij maken”

Het Vlaams Belang pleit voor een tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. “Tot het conflict voorbij is en elk gevaar voor die mensen geweken. We hebben bij elk conflict gepleit voor een opvang in eigen cultuurregio en blijven daar zeer consequent in”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere, die als voorzitter de Kamercommissie Binnenlandse Zaken wil bijeenroepen om de opvang van de mensen uit Oekraïne te bespreken. “Wij moeten onze bijdrage leveren: Oekraïne is dan wel geen NAVO-lidstaat, het is wel een bevriende natie.”

Europa wordt vandaag, als gevolg van de Russische militaire invasie, geconfronteerd met een enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne”, aldus Depoortere. “En we hebben een verplichting ten opzichte van deze Europeanen in nood. Een verplichting waaraan we moeten en, als het van het Vlaams Belang afhangt, zullen voldoen. Mahdi moet voor de vluchtelingen uit Oekraïne geen plaatsen bij maken, hij moet plaatsen vrij maken.”

“De Oekraïense vluchtelingen zijn voor het overgrote deel vrouwen en kinderen. Stuk voor stuk mensen die naar hun thuisland willen terugkeren eenmaal de vreselijke gebeurtenissen daar achter de rug zijn”, vervolgt Depoortere. “Dit in tegenstelling tot de van veel verder komende, vermeende vluchtelingen waarmee we in dit land dagdagelijks geconfronteerd worden. Illegalen en gelukszoekers wier cultuur en gebruiken veelal niet compatibel zijn met onze Westerse waarden en normen en onze democratie.”

Het Vlaams Belang zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi dan ook vragen om voor de Oekraïense vluchtelingen plaats te maken in de opvangcentra. Misschien kan hij beginnen met de door hem ingevlogen Afghanen terug te sturen naar hun eigen regio”, besluit Depoortere. “Ik wil over de opvang van de hulpbehoevende mensen uit Oekraïne zo snel mogelijk de commissie Binnenlandse Zaken bijeen roepen.

Ook N-VA vraagt dringende samenkomst Kamercommissie

Ook de N-VA wil dat de Kamercommissie dringend samenkomt om de opvang van Oekraïners te bespreken. “De asielcentra zitten propvol, toch is er extra opvang nodig, voor échte oorlogsvluchtelingen. De solidariteit is groot. Onze fractie vraagt dringende samenkomst van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de Oekraïense oorlogsvluchtelingen”, tweet N-VA-Kamerlid Theo Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Vlaams Belang en N-VA willen BiZa-commissie samenroepen om Oekraïense vluchtelingen te helpen”

  1. De ene (VB) vraagt een ruil-opvang, de andere (N-VA) gewoon een bijkomende opvang. Waar men ook voor kiest, doe het, maar laat de vluchtelingen van dicht bij de deur niet in de kou staan wachten.

  2. Inderdaad, er moeten plaatsen vrij komen door de zo gezegde vluchtelingen uit het midden Oosten terug te sturen, waar ze hun cultuur verder kunnen bedrijven, en niet hun cultuur aan ons opdragen, daarvoor hebben wij geen plaats.
    De mensen van Oekraïne, dit zijn echte vluchtelingen, vrouwen en kinderen die hun land moeten ontvluchten door een communist die alles naar zijn wens wil.
    Ben benieuwd wat de woke-cultuur hier op tegen zou kunnen hebben, nu zullen we zien hoe ‘menslievend’ ze zijn…
    Dus, tijd voor verandering, luister naar het VB, de enige partij die in feite ‘verkozen’ is.

  3. Ze (de trado’s en groen!) hebben hier de laatste 50 jaar wat uitgestoken.Niemand om migranten gevraagd die grotendeels uit gebieden komen waar relatieve vrede is.De EU heeft gefaald op veel vlakken.Vivaldi us een disaster voo de gewone burger.Als de gewone burger nu niet wakker is geschoten dan weet ik het niet meer.

  4. Los over het gebrek aan opvangcapaciteit in België kan men zich de vraag stellen of de vluchtelingen een dienst bewijzen aan hun land en volksgenoten door hun land te vluchten? Ik kan mij inbeelden dat de exodus van Oekraïense vluchtelingen als een stimulans werkt voor de annexatie politiek van Poetin. Tijdens de blitz stuurden de Engelsen stadskinderen naar het platteland waar ze geen gevaar liepen voor luchtbombardementen.
    Tip voor de opvang: Mensen die pleiten voor asiel van (legale) vluchtelingen geven best het voorbeeld door zelf te zorgen voor opvang in hun persoonlijke woning en/of buitenverblijf.

Plaats een reactie

Delen