Matthias Diependaele (Links) en Guy D'haeseleer (Rechts). Foto's Photonews.

Matthias Diependaele (Links) en Guy D'haeseleer (Rechts). Foto's Photonews.

Uncategorized

Vlaams Belang wil meer controle op verplichte taalkennis Nederlands van sociale huurders

Ruben Notteboom

Het Vlaams Belang wil dat de verplichte taalkennis van sociale huurders strenger gecontroleerd wordt. Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) wil dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) hiervoor actie onderneemt.

Volgens het Vlaams Belang is de taalkennis bij sociale huurders vaak “bedroevend”. De partij verwijst daarbij naar een controleproject van Wonen Vlaanderen. Die controle kwam er volgens het Vlaams Belang ook pas nadat de Vlaams-nationalisten daarvoor hadden aangedrongen. Minister Diependaele belooft “verhoogde aandacht voor de correcte opvolging van de taalkennisvereiste”.  

Taalniveauvereiste verhoogd van A1 naar A2

Sociale huurders moeten sinds 1 november 2017 na één jaar een taalniveau van A1 bereiken, wat binnenkort zal verhoogd worden naar A2. Die niveaus zijn vastgelegd in het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader (the Common European Framework of Reference for Languages, afgekort als ERK in het Nederlands).

Het ERK bestaat uit drie categorieën, telkens met twee niveaus. Die categorieën worden onderscheden van elkaar op basis van taalvaardigheden zoals luistervaardigheid, leesvaardigheid, mondelinge vaardigheden en schrijfvaardigheid. Niveau A1 is een absoluut beginnersniveau waarin de taalgebruiker een geringe, maar aanwezige kennis heeft van het Nederlands waardoor zeer simpele uitdrukkingen kunnen geuit en begrepen worden. Dit gaat dan over zaken zoals zichzelf introduceren, iets bestellen…

“Amper boetes en ingebrekestellingen”

A2 is het basisniveau, de taalgebruiker kan relatief goed functioneren op talig gebied, maar kan nog geen echte gesprekken voeren. Dat kan pas vanaf niveau B1, gevorderd, en zeker niveau B2 wat vergevorderd is. Niveau C is voor mensen met een diepgaande taalkennis. Het verschil tussen C1 en C2 gaat over vlotheid en kennis, maar taalgebruikers met niveau C kunnen zeer goed functioneren in de maatschappij op talig gebied en zijn zeer zelfstandig.

Vlaams Belang is tevreden dat het niveau van A1 naar A2 zal verhoogd worden, maar D’haeseleer maakt zich zorgen over de controle hierop. “Reeds jaren stel ik vast, bij het opvragen van de resultaten van de controles op die verplichte taalkennisvereiste, dat er amper ingebrekestellingen waren en amper boetes werden uitgeschreven”, stelt D’Haeseleer. “In 2019 ging het om 38 ingebrekestellingen en 12 opgelegde boetes en in 2020 waren er 62 ingebrekestellingen en 7 opgelegde boetes.”

D’haeseleer eist meer controle

D’haeseleer blijft de controle op taalkennisvereiste ondermaats vinden en hoopt dat de controle van het Agentschap Wonen Vlaanderen niet eenmalig was. “Uit het antwoord van Minister Diependaele op mijn parlementaire vraag van 26 maart 2021 bleek reeds dat de ingebrekestellingen en boetes werden uitgeschreven door amper 11 sociale woonactoren van de meer dan 120 die in Vlaanderen actief zijn”, aldus D’haeseleer. “Dit was al een teken aan de wand van welke resultaten we mochten verwachten van het controleproject bij Wonen Vlaanderen.”

D’haeseleer is wel blij dat het onderzoek er eindelijk kwam. “Het onderzoek dat duidelijk nodig was, heeft wel positieve gevolgen gehad”, aldus de Vlaams Belanger. “Ondertussen zijn ongeveer 95% van de sociale woonactoren in orde met de nodige procedures. Tevens werden er reeds meer dossiers overgemaakt aan de afdeling Toezicht van Wonen Vlaanderen. Nederlands spreken en begrijpen, is toch het minimum dat we van sociale huurders mogen verwachten?”

Vlaams Belang wil sociale huurders met onvoldoende taalkennis sanctioneren

Vlaams Belang wil blijven controleren en wil streng zijn op de taalvereisten. Wie niet voldoet aan de taalvereisten, moet gesanctioneerd worden. “Voor ons blijft het principe overeind: geen Nederlands = geen sociale woning”, besluit D’haeseleer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

11 gedachten over “Vlaams Belang wil meer controle op verplichte taalkennis Nederlands van sociale huurders”

  1. Mensen die het Vlaams niet machtig zijn en beroep doen op een sociale woning zijn bijna uitsluitend asielzoekers, hun uitsluiten op basis van taal is dus puur racisme. Wat is de volgende stap, dat we ze gaan verplichten om werk te zoeken voor hun inkomen, dat ze onze cultuur moeten omarmen????
    Denk toch aan de kiesdrempel voor rood en groen.

Plaats een reactie

Delen