De praeses in kwestie. Foto Facebook.

De praeses in kwestie. Foto Facebook.

Uncategorized

Voormalige praeses van Gentse Biologische Kring is schuldig aan verkrachting

Maarten Sirre

De 26-jarige ex-praeses van het GBK ‘M.G.’ is maandagochtend veroordeeld tot veertien maanden celstraf met probatie. Hij is schuldig bevonden aan de aanranding en verkrachting van twee van zijn clubleden. Hij moet nu ook verplicht gespecialiseerde begeleiding volgen om zijn psychoseksuele problematiek. De slachtoffers reageren opgelucht. Voor de mogelijke verkrachting van een derde slachtoffer is hij wel vrijgesproken.

De slachtoffers van ex-praeses M.G. waren lid van de door hem voorgezeten studentenkring: de GBK. Die club brengt mensen bijeen die biologie volgen aan de Universiteit van Gent. Omdat de slachtoffers zeer goed bekend waren met M.G. konden er aan het eerste slachtoffer excuses worden gemaakt en die werden aanvankelijk ook aanvaard. De feiten van die verkrachting dateren zelfs al uit 2017. Pas nadat er twee andere slachtoffers naar voren kwamen werd er een klacht ingediend.

Feestavonden

De verkrachtingen vonden allebei plaats nadat de club ging feesten. Toen de slachtoffers aan het slapen waren kroop hun praeses in hun bed. Bij het eerste slachtoffer was er sprake van penetratie. De avond dat hij een tweede slachtoffer maakte werd de jongedame wakker toen M.G. haar boezem en vagina aan het aanraken was. Ook het vermeende derde slachtoffer zou zijn betast in haar slaap.

Excuses

Aan het tweede slachtoffer zou M.G. net als bij de eerste zijn excuses hebben aangeboden, om dan vervolgens in 2019 een mogelijk derde slachtoffer te maken. Door excuses te maken gaf hij eigenlijk toe aan de eerste twee slachtoffers dat hij ten zeerste onzedige feiten had begaan. In de rechtbank ontkende hij echter alles. “Ik vind het schandalig dat hij alles ontkent, terwijl hij kort na de feiten zelf alles had toegegeven en in tranen was uitgebarsten. Wij hebben hem toen het voordeel van de twijfel gegeven omdat hij zei dat het eenmalig was, hij dronken was en hij zich uitvoerig geëxcuseerd had. We waren bereid hem te vergeven, maar toen de verschillende feiten aan het licht kwamen, trokken we aan de alarmbel.” vertelt een slachtoffer aan De Morgen.

Geschokte studenten

Aan Pal NWS vertelt een kennis van M.G.: “Iedereen is in shock, want hij was altijd een zeer lieve en vriendelijke jongen. Zijn daden zijn zeer verbazingwekkend en schokkerend. Dit had ik niet zien aankomen. Mijn maag keert hier echt van om.” Nog een gemeenschappelijke kennis meldt: “ik snap ook gewoon niet dat die vereniging het de eerste keer heeft vergeven. Gewoon omdat hij ‘zat’ was. Als het mijn vereniging was, was het toch anders verlopen.” Ze wisten pas sinds de uitkomst van de rechtszaak dat het überhaupt aan de gang was.

Niet enige voorval

Ondertussen is de UGent ook een tuchtprocedure begonnen tegen de promotor van een studente. Die academicus zou zich namelijk ook schuldig hebben gemaakt aan aanranding. Dit werd aan De Standaard bevestigd door een woordvoerder. Dit tien dagen nadat diezelfde krant een platform gaf aan het vermeende slachtoffer van de hoogleraar. In januari zette de Vrije Universiteit Brussel ook al een professor aan de deur na klachten over grensoverschrijdend gedrag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Voormalige praeses van Gentse Biologische Kring is schuldig aan verkrachting”

  1. Hij bracht maar zijn biologische vakkennis in de praktijk, wat is daar nu mis mee?
    BDP kwam er al meteen niet zo goedkoop van af en die zat nog maar in het theoretisch stadium.
    Voor het overige zijn de universiteiten bakens van beschaving.

  2. Net niet met naam en toenaam in de pers, wel met zijn toenmalige functie. Hij was dan ook blank, maar zal zoals de groepsverkrachters in Brussel er niet vanaf komen met “een opstel te schrijven”. Ik keur allerminst goed wat die kerel uitgespookt heeft, maar ik veroordeel al even erg justitie die ook in deze ook weer met 2 maten en 2 gewichten werkt. Als het “gekleurden” zijn, in massa dan nog wel is het een opstel en mag er niets van in de pers verschijnen. Als het een blanke is, die het zelfde misdrijf alleen pleegt mag hij wel in de pers komen en wordt de straf wel erg zwaar in vergelijking met een “opstel te schrijven”. Net dit soort justitie, ik noem het op maat van kleur lijkt me discriminerend. Zowel de studenten verkrachter als de massaverkrachters horen voor jaren achter tralies met chemische castratie.

Plaats een reactie

Delen