VS bouwen door Trump opgelegde maatregelen tegen Chinese spionage af wegens 'racisme'

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

VS bouwen door Trump opgelegde maatregelen tegen Chinese spionage af wegens ‘racisme’

Carl Deconinck

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kondigde deze week aan dat het een programma dat zich richt op Chinese spionage en intellectuele diefstal stopzet. Hoewel de Chinezen erg agressief zijn op dat vlak, hebben de linkse democraten naar eigen zeggen problemen met het ‘racisme’ van dat programma.

Het Chinese communistische regime staat vijandig ten aanzien van het Westen, maar loopt op technologisch en intellectueel vlak nog altijd achter. Daarom kiest het ervoor om massaal te spioneren en intellectuele eigendom te stelen van Westerse universiteiten en bedrijven. De FBI schat dat China elk jaar tussen de 300 en 600 miljard euro aan handelsgeheimen steelt uit de Verenigde Staten. In 2020 liepen er ongeveer 1.000 onderzoeken in de VS naar diefstal van intellectuele eigendom door China.

Voormalig Republikeins president Donald Trump pakte dit probleem aan en koos voor een krachtig beleid tegen de Chinese communisten. Hij voerde de handelsoorlog op en zorgde voor embargo’s tegen bedrijven die zich schuldig maakten aan diefstal en spionage. Hij installeerde ook het China Initiative. Dat zorgde ook voor slechtere relaties tussen beide landen.

Op die maatregelen kwam ook heel wat kritiek van de politieke linkerzijde, universiteitsprofessoren en de Communistische Partij van China. De Biden-regering kiest nu voor die kant en bouwt de beschermende maatregelen af. Volgens de Republikeinen maken de Democraten hierbij een kapitale fout. Mike Gallagher, die voor de Republikeinen in de House Intelligence-commissie zit, verklaart: “De Communistische Partij van China is erop gericht om Amerikaanse innovatie te stelen en tegen ons te gebruiken om hun kwaadaardige ambities uit te werken. Hun meedogenloze campagne zal niet stoppen.” Hij wijst erop dat met het beëindigen van het programma van Trump, het China Initiative, de Biden-regering een verschrikkelijk signaal geeft over de intenties van de Amerikaanse regering rond deze kwestie.

Racisme

Matthew Olsen is verantwoordelijk voor de nationale veiligheidsafdeling bij de Amerikaanse Justitie. Hij zei donderdag dat het China Initiative moet verdwijnen omdat het als racistisch kan worden beschouwd. “Door zaken onder het China Initiative te groeperen, zorgen we voor de kwalijke perceptie dat Justitie bij criminele onderzoeken die verwant zijn met China lagere standaarden hanteert. Men kan denken dat we mensen met raciale, etnische of familiale banden met China anders zullen behandelen.”

Verder zei hij dat “we zorgen van diverse burgerrechtenbewegingen horen over het China Initiative. Het voedt een narratief van haat, intolerantie en vooroordelen. Te veel mensen denken hierdoor dat Justitie mensen met een Chinese afkomst anders behandelt. De groei in anti-Aziatische haatmisdrijven en incidenten versterkt dit alleen maar.” Olsen gaf daarbij wel nog mee dat ook hij effectief meent dat China een significante dreiging vormt.

China Initiative

Het China Initiative werd in 2018 geïnstalleerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie onder leiding van Donald Trump. Hij wilde meer aandacht voor de gecoördineerde inspanningen uit communistisch China om technologie en onderzoek te stelen uit Amerika. Daarbij werd veel aandacht besteed aan de academische wereld. Heel wat professoren werkten samen met China, maar verborgen hun banden.

Een voorbeeld hiervan is Charles Lieber, een professor uit Harvard. Hij had miljoenen dollars uit China ontvangen, onder meer van de universiteit van Wuhan. In ruil publiceerde hij artikels, organiseerde hij conferenties en diende hij patenten in voor die universiteit. Ook zou hij meegewerkt hebben aan het Chinese Plan voor Duizend Talenten. Dat is een programma dat mensen met kennis van buitenlandse technologie en intellectuele eigendommen rekruteert en die kennis naar China haalt. Ook Anming Hu van de universiteit van Tennessee werd veroordeeld voor zijn banden met China.

De universiteit van Florida moest meerdere onderzoekers ontslaan die resultaten van medisch onderzoek deelden met China. Verschillende universiteiten moesten bepaalde programma’s en samenwerkingen stopzetten omdat die verdacht waren.

Vanuit de universiteiten kwam er veel kritiek op het China Initiative. Er studeren immers heel wat Chinese burgers in Amerika en geld is er altijd welgekomen. De invloed van China werd ook al zichtbaar door een stijgende voorzichtigheid rond het bespreken van bepaalde thema’s. Sommigen zien daar zelfs censuur in. Professoren die ‘verkeerde dingen’ zeggen over pakweg Tibet of de Oeigoeren merken dat ze minder snel een visum krijgen om het land te bezoeken.

Red Handed

Senator Tom Cotton is niet te spreken over de verslapping van het Amerikaanse beleid. “De CCP heeft voor miljarden dollars van onze intellectuele eigendomsrechten gestolen, miljoenen jobs vernietigd en heel wat studenten die hier studeren omgevormd tot regelrechte spionnen. Dit initiatief afschaffen is een zoveelste uiting van zwakte van een regering die meer bezig is met politieke correctheid dan met het beschermen van Amerikanen.”

De Democraten zelf zijn zeer blij met de beslissing. “Door de focus op wetenschappers met een Chinese achtergrond, was het programma niets meer dan racial profiling. Het versterkte de kwetsende stereotypen rond Aziatische Amerikanen alsof het eeuwig ‘anderen’ zijn die je nooit kan vertrouwen. Heel wat levens werden zo verwoest”, aldus Judy Chu. Ook China zelf was sterk tegen het programma.

De timing is wel opvallend, want momenteel maakt een nieuw boek van Peter Schweizer veel furore. In ‘Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China Win‘ beschrijft hij hoe de Chinese overheid Amerikaanse instituten infiltreert en daar goed voor betaalt. De elite die banden heeft met China zit bovendien bij beide politieke partijen. Volgens Schweizer zou dit ook een van de redenen kunnen zijn waarom het Amerikaanse establishment zo weinig geïnteresseerd lijkt in het ontstaan van het coronavirus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “VS bouwen door Trump opgelegde maatregelen tegen Chinese spionage af wegens ‘racisme’”

  1. Ik heb tot hier toe geen enkel (geen enkel) hard bewijs gezien voor die zware beschuldigingen aan China. Waar hebben die Amerikanen het precies over ? Waarom wordt dat verhaal er zo dikwijls ingepompt ? Wanneer komen de Amerikanen eindelijk eens met een sprankeltje bewijs ?

  2. Toen Biden de presidentsverkiezingen won van Trump, reageerde de woke-community alsof Hitler en zijn nazi-regime verslagen was. Nu beginnen we de gevolgen pas goed te zien van deze rampzalige machtsoverdracht. Er liggen nog 3 donkere jaren in het vooruitzicht. Hopelijk zal het Amerikaanse electoraat het in 2024 begrepen hebben, zoals wij dat hier ook van onze kiezers verwachten…

Plaats een reactie

Delen