Afbeelding Illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding Illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Westerse leiders reageren op Russische inval: “Onrechtvaardige aanval”

Niels Geerinck

De wereld ontwaakte vanochtend met het nieuws dat de Russische strijdkrachten de grens met Oekraïne op verschillende plaatsen waren overgestoken. Op tal van steden vonden precisiebombardementen plaats en ook vanuit de Krim rukt het Russisch leger nu op. De westerse leiders veroordelen de Russische inval. De VN-Veiligheidsraad, de Europese Unie en de NAVO zullen vandaag allemaal in spoedzitting bijeenkomen. Zo wordt er volop gesproken over pakketten bestaande uit “zware sancties“.

Sinds deze ochtend is een Russische inval in Oekraïne een vaststaand feit, zo kondigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan in een videoboodschap op Twitter. Gisteren gaf hij tijdens een televisietoespraak al aan dat de inval “elk moment kon beginnen” en riep daarbij zijn volk op zich te verweren. “Als ze aanvallen, als ze proberen onze provincie te veroveren – onze vrijheid, ons leven, het leven van onze kinderen – zullen we onszelf verdedigen”, zo klonk het. “Als je aanvalt, zullen het onze gezichten zijn die je ziet, niet onze ruggen.”

Nadat de eerste explosies werden waargenomen richtte de Oekraïense leider zich meteen tot zijn buurlanden en het westen, met de vraag om onmiddellijk “daadkrachtige sancties” te treffen tegen Rusland. Daarnaast deed hij ook een expliciete oproep tot het verkrijgen van financiële, materiele en militaire steun. Volgens de laatste berichtgeving van de Oekraïense politie zouden al zeven mensen het leven hebben gelaten bij de bombardementen. Nog eens negentien anderen worden vermist.

De voormalige president van Oekraïne Petro Porosjenko noemt vandaag een “tragische dag voor het Oekraïense volk”. Hij schetste de Russische president eerder als een “hedendaagse Hitler”.

“Een roekeloze aanval”

Ook de NAVO reageert misnoegd op de manoeuvres. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde alvast aan dat er een spoedzitting op de agenda staat om de Russische acties te bespreken. “Rusland heeft opnieuw de weg gekozen van agressie tegen een soeverein en onafhankelijk land”, aldus Stoltenberg. “Dit is een schending van de internationale wetgeving en een ernstige bedreiging voor de Euro-Atlantische veiligheid”, zo voegt hij toe.

De NAVO-topman roept Rusland op om meteen het conflict te staken en zich terug te trekken. “De NAVO zal er alles aan doen om zijn bondgenoten te beschermen en te verdedigen.”

President Poetin, trek uw troepen terug naar Rusland”, zo klinkt het ook bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. “Dit is het droevigste moment uit mijn mandaat als secretaris-generaal van de Verenigde Naties”, zo voegt hij toe.

“Poetin kiest voor oorlog”

De Amerikaanse president Joe Biden sprak zich ook al uit over het conflict. Hij zei de aanval “met klem te veroordelen” en heeft gezworen Poetin “ter verantwoording” te roepen. “Hij heeft gekozen voor een oorlog met voorbedachten rade. Dit zal leiden tot catastrofale verliezen van mensenlevens”, zo voegt Biden toe.

Hij ontmoet in de loop van donderdag de andere leiders van de G-7 om de kwestie te bespreken. “We zullen ook acties uitwerken met onze NAVO-bondgenoten. Dit conflict vraagt een sterk en verenigd antwoord.”

EU bereidt “enorm pakket aan sancties” voor

De voorzitster van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, zegt dat de Europese Unie een “enorm pakket aan sancties” aan het voorbereiden is. Ze noemt de aanval “onrechtvaardig” en benadrukt dat de EU deze “streng veroordeelt”.

Vanavond zal een overleg tussen de 27 lidstaten plaatshebben, alwaar het definitieve pakket van sancties zal worden toegelicht. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zegt “het Kremlin verantwoordelijk te houden” en uitte zijn medeleven via diens Twitterkanaal: “In deze donkere uren zijn onze gedachten bij Oekraïne en de onschuldige vrouwen, mannen en kinderen die deze niet-uitgelokte aanval ondergaan en die vrezen voor hun leven.”

“Met dit pakket zullen we ons richten op strategische sectoren van de Russische economie door hun toegang tot belangrijke technologieën en markten te blokkeren. We zullen de economische basis van Rusland en zijn vermogen om te moderniseren verzwakken”, zegt Von der Leyen. Ook de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markt zal naar verluidt worden geblokkeerd. “Deze sancties zijn nodig om een zwaarwichtige impact te hebben op de belangen van het Kremlin en van hun vermogen om de oorlog te financieren.”

“Zwaarste sancties die Rusland ooit heeft gezien”

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft Rusland vanochtend gekozen voor “een pad van bloedvergieten en totale vernieling” en zo voegt hij toe: “Ik ben geschokt door de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne en heb met president Zelensky contact opgenomen om de volgende stappen te bespreken. Het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten zullen op een vastberaden manier moeten reageren.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly bevindt zich op één lijn met Johnson. Zo liet Cleverly aan Sky News weten dat ook hij momenteel bezig is aan een pakket van allerlei sancties tegen Rusland. “Het zullen de zwaarste zijn die Rusland ooit gezien heeft”, zo klinkt het nog. De Britse buitenlandminister maakt zich sterk dat het Verenigd Koninkrijk “directe hulp” zal bieden aan Oekraïne om de verdediging van hun land te bewerkstelligen, zo liet hij aan de BBC weten. “Dit is al lang gepland door Vladimir Poetin. Dit is een invasie en het is volledig ongeprovoceerd en ongerechtvaardigd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Westerse leiders reageren op Russische inval: “Onrechtvaardige aanval””

  1. HET WORDT HOOG TIJD DAT EEN AANTAL EUROPESE “LEIDERS” OPSTAPPEN.
    POETIN VOELT ZICH NAMELIJK GESTERKT DOOR EEN AANTAL UITBOLFIGUREN IN DE WESTERSE WERELD.
    OOK MERKEL EN DE SOCIALIST SCHRODER DRAGEN EEN VERPLETTERENDE VERANTWOORDELIJKHEID.

  2. Wederom blijf ik erbij dat de bemoeizucht van de usa en de eu de grootste oorzaak is. Oekraïne hoort mijn gedacht nooit tot europa. Als ze daar dan in het verleden de mensen hun kop zijn gaan zotmaken om bij de eu te komen, tja, hetzelfde als men dit in noord-korea zou gaan doen, die mensen zouden ook een euforie krijgen.

Plaats een reactie

Delen