Uncategorized

“Wie het standpunt van zijn tegenstander vergelijkt met de opvattingen van Hitler, verliest het debat”

Jurgen Ceder

De wet van Godwin

De wet van Godwin stond sowieso op mijn lijstje van ‘instrumenten’. Door enkele berichten van deze week in de Vlaamse pers is dit een geschikt moment. ‘De wet van Godwin klopt niet’ stond boven een stuk van de VRT. Die titel berust op een verkeerde interpretatie van die wet.

Mike Godwin, advocaat en schrijver, schreef in 1990 dat in elke internetdiscussie, als die maar lang genoeg duurt, uiteindelijk wel ergens een vergelijking met Hitler opduikt. Enkele onderzoekers zeggen nu dat ze in werkelijkheid op het Reddit-forum in slechts 10 procent van de debatten een ‘reductio ad Hitlerum’ hebben teruggevonden. Het moet gezegd dat die fora al worden gemodereerd en dus gezuiverd zijn van al te straffe taal. Bovendien zijn vele discussies kort of gaan ze niet over politiek.

In feite is zelfs 10 procent veel. Godwin had zijn waarneming ook niet letterlijk als wet bedoeld, maar wilde vooral lucht geven aan zijn ergernis over het gemak waarmee bepaalde standpunten of daden worden vergeleken met het nationaalsocialisme en Hitler. De echte betekenis van de wet van Godwin is dat een discussie eindigt wanneer iemand het standpunt van de andere Hitleriaans noemt. Meer zelfs, degene die dat eerst doet, heeft het debat eigenlijk verloren.

Gestapo en Wehrmacht

De openbare omroep illustreert de wet van Godwin met het voorbeeld van antivaxers die de regeringsmaatregelen tegen Covid-19 onterecht vergelijken met nazi-praktijken.

Jammer genoeg herinnert de VRT zich geen enkel voorbeeld van decennia aan demonisering van ongeveer alle rechtse strekkingen in het Westen als halve of ganse Hitler-sympathisanten. Nog vorig jaar vergeleek Dirk Verhofstadt (broer van) de woorden van Tom Van Grieken over “het presenteren van de rekening aan linkse leerkrachten” in De Morgen met Gestapo-praktijken. Niemand in de pers riep toen de wet van Godwin in. Dat gebeurde ook niet toen Ecolo Theo Francken in een uniform van de Wehrmacht afbeeldde. De wet van Godwin is blijkbaar kieskeurig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

8 gedachten over ““Wie het standpunt van zijn tegenstander vergelijkt met de opvattingen van Hitler, verliest het debat””

  1. Twee maten, twee gewichten hé. Aan die linkse wokers is niets aan gezond verstand bij te brengen. Enkel hun gedachtengoed telt en al de rest zijn ‘hitleriaanse’ extremisten 🤔😜.

  2. “Gestapopraktijken”. Citaat Dirk Verhofstadt. Het klinkt hilarisch in mijn oren. Wanneer ik probeer het machtsmisbruik en schuldverzuim in politiezones aan te kaarten bij het parlement en politici geven ze allemaal niet thuis. Conclusie: worden de politieke families en zij die regeringsverantwoordelijkheid dragen in dit gechanteerd door de veiligheidsdiensten? Waarom anders is de politie een heilig huisje en de Politiezones onafhankelijke republieken. Quid het Vast Comite P? Citaat van JMDD in de Morgen be. 4 april 2010
    “Het controleorgaan van de politie, het Comité P, heeft volgens LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker jarenlang gesjoemeld met belastinggeld. Dedecker staaft zijn bewering op vtm met een aantal mails. Het gaat om de vorige leden van het Comité P.
    De raadsheren zouden dure bedrijfswagens hebben gekocht en met de Visa-kaart van het Comité P luxefeestjes hebben georganiseerd. Eén van de leden zou de facturen van zijn privé-vennootschap, die seminaries organiseert, door het Comité P hebben laten betalen.”

  3. Men weet toch hoe Hitler groot is geworden is in Europa,
    daarmee verwijs ik dus naar de jaren na de 1ste wereldoorlog, de weirmacht
    Datzelfde doen ze nu met rechtse partijen.
    Je hoeft niet eens extreemrechts te zijn om te weten dat de tweede wereldoorlog niet zwart wit was toen kenden we ook linkse en rechtse fascisme.

  4. Luidens Winston Churchill voerde Engeland oorlog voor de redding van de democratie in Europa. Waarom hebben Churchill en Roosevelt dan Tsjecho-Slowakije (democratie) verpacht aan Stalin tijdens WO2?

Plaats een reactie

Delen