Luchthaven van Eindhoven (Shutterstock)

Luchthaven van Eindhoven (Shutterstock)

Uncategorized

188 Afghanen overgevlogen naar Nederland in kader van verkorte asielprocedure

Maarten Sirre

Op 1 maart zijn 188 Afghaanse vluchtelingen aangekomen op het militaire vliegveld van Eindhoven. Ze werden overgevlogen vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het zou onder meer gaan om tolken en andere medewerkers van NGO’s. De 188 vluchtelingen maken deel uit van een groep van 294 Afghanen die Nederland vanuit Pakistan wenst over te brengen. In totaal staan nog meer dan 1.000 Afghanen op de Nederlandse evacuatielijst.

Op de militaire luchthaven van Eindhoven is een door Nederland ingehuurd chartervliegtuig geland met 188 Afghanen aan boord. Zij maken deel uit van een groep bestaande uit 294 vluchtelingen. Die groep wist met Nederlandse hulp te vluchten naar Pakistan, om vervolgens overgevlogen te worden naar Nederland. Het gaat veelal om tolken en andere medewerkers van NGO’s. Dat staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Evacuatielijst

Er staan nog ongeveer 1.100 andere Afghanen op de Nederlandse evacuatielijst. Die moeten allemaal nog worden overgevlogen, maar dat verloopt allesbehalve soepel. In januari meldde de NOS dat het voor de meeste Afghanen op de lijst praktisch onmogelijk was om Nederland te bereiken. Op dat moment stonden er nog 1.500 vluchtelingen op de evacuatielijst. De Nederlandse ambassade in Islamabad liet weten niet langer Afghanen te kunnen helpen die illegaal de Pakistaanse grens oversteken.

Emotioneel verhaal

De Nederlandse Rijksoverheid bracht in een blogbericht het verhaal van enkele vrouwen die zich onder de 188 Afghanen bevonden. Het narratief is er een van emotie en Nederlandse barmhartigheid. Het is duidelijk dat de Rijksoverheid de Afghanen wil afbeelden als mensen die bereid zijn om zich te integreren. Zo citeert ze de Afghaanse Najiba: “Ik kan niet alleen aan mijzelf denken. Daar (Nederland, red.) wil ik zo snel mogelijk de taal leren en een opleiding gaan volgen, inshallah.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “188 Afghanen overgevlogen naar Nederland in kader van verkorte asielprocedure”

  1. Toch wel contradictorisch dat een regering zich verplicht voelt buitenlands personeel van niet gouvernementele organisaties over te brengen. Enige emo-show helpt de eigen bevolking wel de bittere pil door te slikken.

  2. Ze worden met halven en gehelen binnen gesleurd op kosten van de Economisch Productieve Europeanen ! Toch raar dat die asielkolonisten nooit gaan aankloppen bij die voor hen toch beduidend dichterbij liggende en eveneens moslim zijnde, steenrijke Emiraten !
    Die Emiraten weten wel beter !

Plaats een reactie

Delen