Amerikaanse regering wil meer toezicht op cryptomunten

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Amerikaanse regering wil meer toezicht op cryptomunten

Carl Deconinck

De Amerikaanse overheid werkt aan een regelgevend kader voor de digitale valutamarkt. De waarde van deze markt is de laatste jaren fel gestegen en zou nu al meer dan 1,7 biljoen dollar bedragen. Gebruikers van virtuele munten reageren misnoegd. Zij beschouwen deze munten immers als een alternatief voor traditioneel fiatgeld.

Amerikaans president Joe Biden zou deze week nog een uitvoerend bevel tekenen dat de overheid de nodige middelen verschaft om een totaalplan uit te werken rond virtueel geld. De regering in Washington wil de komende negen maanden bestuderen wat de opties zijn. Daarbij denkt men ook aan een virtuele versie van de dollar die zou kunnen uitgegeven worden door de Federal Reserve. Dit zou een grote invloed kunnen hebben op globale betaalsystemen, handel en de bankwereld.

Orde en duidelijkheid scheppen

Er wordt nog niet aan gedacht om zelf het beleid te sturen, maar de regering wil wel orde en duidelijkheid scheppen in een sector die een grote impact heeft op het traditionele bankwezen. Toch verwacht men veel weerstand. Verder verwacht men ook dat er heel wat lobbywerk aan te pas zal komen. Banken, commerciële sectoren en de cryptowereld zelf zullen allemaal hun zeg willen doen. Heel wat federale ministeries zullen ook hun insteek geven, tot het Ministerie van Milieu toe.

Men kijkt ook uit naar de conclusies van de Amerikaanse regering over de impact van cryptogeld op de financiële stabiliteit. Ten slotte is er ook het luik rond het gebruik van crypto bij illegale transacties en in de criminele onderwereld. De munten blijken handig om het huidige financiële systeem te omzeilen. Een frappant voorbeeld hiervan is hoe Rusland langs deze weg financiële sancties ontloopt. Ook drugshandelaars zouden zich soms laten betalen in crypto.

Overheidsinmenging is een heikel punt in deze materie, maar het besef groeit dat de consument beschermd moet worden tegen fraude en manipulatie bij cryptodiensten. Daarbij kunnen de codering en het technisch ontwerp van platformen waarop munten worden aangeboden, gereguleerd worden. Ook het bevoegde comité in het Europees Parlement zou binnenkort stemmen over een regeling inzake crypto.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen