Vlaams Belang's Barbara Pas pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 17 September 2020. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Uncategorized

Beveiliging Koningshuis kostte vorig jaar 17 miljoen euro: “Laat ze zelf opdraaien voor private veiligheid”

Wannes Neukermans

De specifieke kosten voor de beveiliging door de Federale Politie bij het Koninklijk Paleis, bedroegen in 2021 bijna 17 miljoen euro. “Een onbetamelijk hoog bedrag dat de belastingbetaler moet ophoesten voor de beveiliging van één van de rijkste families van het land”, vindt fractievoorzitter van de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). Zij vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Laat het koningshuis zelf opdraaien voor hun private veiligheid.”

De totaalkost van de beveiliging van het Koninklijk Paleis kostte de belastingbetaler in 2021 exact 16.972.135 euro. Een grote som geld, die volgens Pas beter anders besteed zou worden: “Voor de uitvoering van de beschermings- en beveiligingsopdrachten in 2021 werden er in totaal 263.000 manuren gepresteerd. Of mensuren, zoals Verlinden dat politiek correct in haar antwoord stelt.” Uit het antwoord van Verlinden bleek dat er 159.000 uren besteed werden aan de beveiliging van de leden van de koninklijke familie binnen het domein, en 104.000 uren voor beveiliging tijdens verplaatsingen.

263.000 manuren die niet gepresteerd worden voor meer blauw en meer veiligheid op straat, voor de bevolking

Barbara Pas

“Een gemiddelde van maar liefst 720 manuren per dag”, merkt Pas op. “Ofwel tientallen agenten die niets anders doen dan dag na dag instaan voor de beveiliging van het Koningshuis.” Pas en haar partij zijn dan ook van oordeel dat het koningshuis met heel wat minder beveiliging verder kan: “De personeelsinzet van de Veiligheidsdienst bij het Koninklijk Paleis (VDKP) kan beter elders worden ingezet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Beveiliging Koningshuis kostte vorig jaar 17 miljoen euro: “Laat ze zelf opdraaien voor private veiligheid””

  1. Onze vorst is “minzaam” en heeft toch een sabel evenals Prins Laurent er een heeft. Die dient niet enkel om op een défilé te dragen maar om ons daarmee te beschermen als de A-bom valt, dan steken ze die daarmee leeg, zoals een ballon die geprikt wordt. Dat zal die vermaledijde Poetin wel eens een ferm tricoloor lesje leren !

  2. Schandalig gewoon ze moesten hun schamen…dat er nu zoveel mensen moeten besparen op verwarming en elekticiteit …en dan de mensen van in de Walen met de wateroverlast is nog ook niet alles opgelost weg met het koningshuis en een president dan kunnen we om de 4 jaar kiezen …geldwolven zijn het nooit anders geweest in Belgie

Plaats een reactie

Delen