Foto's: Photo News

Foto's: Photo News

Uncategorized

Bouchez vindt het “onvoorzichtig” om verlenging meer kerncentrales uit te sluiten

Van de redactie

“Vandaag de verlenging van meer dan twee reactoren uitsluiten, is onvoorzichtig.” Dat zegt de voorzitter van regeringspartij MR, Georges-Louis Bouchez, een dag na het akkoord binnen de regering om twee kerncentrales langer open te houden.

De MR-voorzitter Bouchez pleitte de voorbije weken en maanden al voor het openhouden van de jongste twee kerncentrales. Hij was lange tijd de enige regeringspartner die dat deed. De oorlog in Oekraïne, en onze (weliswaar geringe) afhankelijkheid van Russisch gas, deed zijn collega’s overstag gaan.

Zijn discours voor kernenergie hield opvallend gelijke tred met dat van oppositiepartij N-VA. Ook die partij vond het onzinnig om de jongste kerncentrales te sluiten. Enige tijd geleden deed voorzitter Bart De Wever daar nog een schep bovenop: hij pleitte toen voor het openhouden van nog meer oudere centrales. En nu lijkt het erop dat Bouchez hetzelfde denkt. “Vandaag de verlenging van meer dan twee reactoren uitsluiten, is onvoorzichtig”, twitterde hij zaterdagnamiddag in het Nederlands.

Lees verder onder tweet.

Geen garanties

Volgens Bouchez zijn er geen garanties dat de nodige gasgestookte centrales op tijd gebouwd kunnen worden. Bovendien zal gas steeds meer uitgesloten worden, meent hij. Overigens is het nog lang niet zeker dat de jongste kernreactoren kunnen openblijven. Daarvoor zijn eerst moeilijke onderhandelingen met uitbater Engie nodig.

Voor de duidelijkheid: Doel 4 en Tihange 3 maken maar 3 procent uit van onze totale energie­bevoorrading.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Bouchez vindt het “onvoorzichtig” om verlenging meer kerncentrales uit te sluiten”

  1. 3% van de totale energie. Maar kernenergie is 50% van de totale electriciteisproductie. 2/7 daarvan is nog altijd 14%. Wouter gaat hier vlotjes mee met het discours van groen.

  2. Jammer dat je in deze de zogezegde 3% van de energiebevoorading overneemt van onze energieministers alsook de zogezegde beperkte afhankelijkheid van Russisch gas. Beiden zijn misleidende cijfers want onze kernenergie levert een significant groter deel van onze elektriciteit wat in deze relevanter is dan onze ‘energie” en de afhankelijkheid van Russisch gas moet op de Europese schaal bekeken worden want als bvb Duitsland een alternatief moet vinden dan zal dat ook ons treffen.

Plaats een reactie

Delen