Christelijke ex-moslims in Iran moeten islamstudie volgen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Christelijke ex-moslims in Iran moeten islamstudie volgen

Sonja Dahlmans

In Iran kreeg een groep christenen, die onlangs werd vrijgesproken voor het verspreiden van propaganda tegen de staat, de opdracht om een verplichte islamstudie te volgen. Deze studie wordt ‘hereducatie’ genoemd en zou volgens een overheidsinstantie verplicht zijn voor de groep van in totaal tien christenen. Allen zijn bekeerlingen vanuit de islam.

De christenen kregen via een telefoongesprek te horen dat ze zich moesten melden voor een verplichte islamstudie. Ze werden gebeld door ambtenaren van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) met de oproep zich de volgende ochtend te melden op het kantoor van de IRGC. Acht van de christenen werden in november 2021 vrijgesproken van alle aanklachten tegen hen. Dat is volgens de staat kennelijk niet voldoende.

Hoewel de advocaat van de groep hen heeft verzekerd dat deze eis onwettig is, heeft een aantal van hen zich toch op het genoemde tijdstip gemeld voor de islamstudie. Volgens hun advocaat vreesden ze opnieuw problemen te krijgen met de Iraanse overheid. Diegenen die zich niet hadden gemeld voor de cursus, kregen te horen dat ze door hun bekering misleid waren en dat er tien sessies gepland zouden worden met een islamitische geestelijke om hen “weer op het juiste pad te brengen”.

Intimidatie en vervolging

Volgens een belangenorganisatie voor Iraanse christenen, Article 18, nemen intimidatie en vervolging door de IRGC toe. Dit uit zich onder andere in bedreigingen, intimidatie, inbeslagname van eigendommen en verplichte islamstudies. Deze pogingen om christelijke bekeerlingen opnieuw te laten toetreden tot de islam worden ook wel “corrigerende straffen” genoemd door het regime.

De kinderen van sommige bekeerde Iraanse christenen moeten thuisblijven, omdat ze op school islamstudies moeten volgen. Christelijke kinderen die behoren tot de van oudsher geaccepteerde volkeren, zoals de Armeens en Assyrisch sprekende kinderen, worden vrijgesteld van islamitisch onderwijs. Maar de kinderen die Farsi (Perzisch) spreken en van wie de ouders voorheen moslim waren, worden als islamitische kinderen beschouwd. Derhalve is islamitisch onderwijs voor deze groep verplicht.

Beluister ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Christelijke ex-moslims in Iran moeten islamstudie volgen”

Plaats een reactie

Delen