Bijkomende wetgeving om relschoppers uit manifestaties te weren komt er niet na druk van vakbonden en PVDA

Raoul Hedebouw (uiterst links) en Peter Mertens (rechts) op een PVDA-manifestatie. Photonews

Binnenland politiek

De Wever trekt opnieuw aan de alarmbel over opvang Oekraïense vluchtelingen

Carl Deconinck

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat zich opnieuw horen over het beleid van de federale regering rond de Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Gisteren maakte De Wever zich erg boos. Hij zei toen dat de federale overheid de hete aardappel doorschoof. Vandaag stuurde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zijn beleid bij, maar voor De Wever volstaat dat niet.

De Wever haalde opnieuw uit via Facebook. “Goed om te lezen dat mijnheer Mahdi na mijn interventies van de voorbije dagen eindelijk lijkt te beseffen dat hij deze enorme vluchtelingencrisis niet gewoon van zich kan afschuiven door te rekenen op gastgezinnen met goede bedoelingen. Maar dat neemt niet weg dat we momenteel nog steeds op een mensonwaardige chaos dreigen af te stevenen.”

Daarmee verwijst hij naar de koerswijziging van Mahdi, die vanochtend op Radio 1 pleitte voor collectieve opvang in nooddorpen. Dit komt na de initiële communicatie rond #plekvrij, waarmee men vooral slaapplaatsen leek te zoeken bij particulieren. Dat beleid zou het voor iedereen moeilijker maken omdat het overzicht dan zeer moeilijk bewaard kan blijven. Het lijkt echter snel duidelijk te worden dat de vluchtelingenstroom een ongeziene omvang zal aannemen en dat men op elk beleidsniveau alle zeilen zal moeten bijzetten. Staatssecretaris Mahdi is daar nu ook duidelijk in.

Maar De Wever is niet overtuigd, integendeel. De eerste keuzes van de federale regering draaien volgens hem al verkeerd uit. “Doordat staatssecretaris Mahdi bij Europa expliciet heeft gepleit voor een statuut van tijdelijke bescherming voor deze mensen, hebben ze in België onmiddellijk recht op een leefloon, ziekteverzekering en gezinstoelagen. Dat verklaart waarom er in Brussel zo’n lange rijen staan. Men meldt zich massaal aan om de A-kaart te bekomen die dit statuut bevestigt. De vraag is nog maar of het mogelijk wordt om mensen met een dergelijk statuut op een gecontroleerde manier collectief op te vangen.”

Eerst opvang, dan statuut

De Wever had het liever anders zien gebeuren. “Mijns inziens was het verstandiger geweest om eerst in te zetten op kwalitatieve collectieve opvang en materiële hulp, om later dan eventueel naar een deftig statuut te evolueren. Nu gaan we nog dagen, weken of zelfs maanden van lange wachtrijen tegemoet tijdens het heetst van de strijd.”

De burgemeester van Antwerpen gaat verder: “En meteen stelt zich ook de ethische vraag of opvang voor deze mensen gratis kan zijn. Voor een Belg met een leefloon is dat immers niet het geval. De initiële hashtagpolitiek brengt heel wat vraagstukken met zich mee waar we de komende dagen snel een antwoord op zullen moeten vinden. Ik merk op dat staatssecretaris Mahdi nu plots wel voorstander is van collectieve opvang. Dat had vanaf de eerste dag van deze crisis de focus moeten zijn: de oprichting van grootschalige, collectieve opvangcentra. Dat is waar ik al vanaf het begin van deze crisis voor pleit. Ik roep de federale regering daarbij op om onmiddellijk defensie, civiele bescherming en andere noodhulpdiensten ter beschikking te stellen om in samenwerking met de regio’s dit soort grootschalige vluchtelingenopvang tot stand te brengen.”

“Het is mooi dat mijnheer Mahdi in Polen ging wuiven naar de vluchtelingen ter plaatse”, besluit De Wever. “Maar ondertussen liet hij hier wel tal van lokale besturen achter met gigantische logistieke problemen. Er dient nu snel duidelijk gemaakt te worden hoe we deze mensen kwalitatief en collectief gaan opvangen in een omgeving waar ze de nodige medische en psychische hulp kunnen krijgen en we ze ook makkelijk en gecentraliseerd professioneel kunnen begeleiden inzake onderwijs, het leren van onze taal, activering en wonen. Die begeleiding is cruciaal als zowel de aantallen van de vluchtelingen – de prognoses lopen in de vele tienduizenden – als de duur van hun opvang de ergste scenario’s benaderen. We moeten er alles aan doen om de enorme solidariteit van vandaag om te zetten in een duurzame opvang. Dit vergt een doordacht beleid. Dat zijn we de vluchtelingen uit Oekraïne, uit onze eigen cultuurregio, moreel verplicht. Het is tijd voor een ernstig crisisbeheer. Nu.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “De Wever trekt opnieuw aan de alarmbel over opvang Oekraïense vluchtelingen”

  1. Vermoedelijk is zijn bekommernis terecht want hoe klein is ons Vlaanderen (6,5 mio inwoners) in vergelijking tot het enorm grote Oekraïne (meer dan 41 mio geregistreerde inwoners) . We kunnen die vluchtelingen toch geen twee lagen dik leggen, los van onze financiële draagkracht bij een kapseizende begroting en een te verwachten torenhoge inflatie met steile energie prijs stijgingen…. “Koken kost geld” en de gebraden kiekens groeien hier niet aan de bomen, Vlaanderen is geen “Pays de Cocagne” te merken aan de blijkbaar vaak schamele inhoud der brooddozen van sommigen onzer scholiertjes !

  2. Ik begrijp al dat politiek gezeik niet, die laten mij gewoon sterven en durven dat niet met buitenlanders. Omdat ze weten dat Vlamingen
    ‘pussys’ zijn en nooit iemand gaan vermoorden?

  3. Waarom MOETEN wij hier in Vlaanderen al die “vluchtelingen” (voormalige CIA en NED medewerkers en hun achterban) opvangen ? Waarom doet de VS, die deze crisis welbewust veroorzaakt heeft, dat niet ? Heeft er iemand aan de Vlamingen gevraagd of wij dit allemaal wel willen betalen ?

Plaats een reactie

Delen