Filip Dewinter (Photonews)

Filip Dewinter (Photonews)

Uncategorized

Dewinter: “Ik vrees dat Poetin de trappers helemaal kwijt is”

Pieter Van Berkel

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter veroordeelt de Russische inval van Oekraïne. “Het is de verantwoor­delijkheid van Poetin en niemand anders. Verzachtende omstandigheden bepleiten heeft geen zin“, zegt hij in De Standaard.

Dewinter kreeg, zeker na de Russische inval van Oekraïne, veel kritiek omdat hij tot voor kort de Russische president Vladimir Poetin als bondgenoot zag. Zo ging hij regelmatig op bezoek in Rusland, waar hij goede contacten had.

In een interview met De Standaard neemt Dewinter nu duidelijk afstand van de Russische president. “Ik veroordeel met kracht de Russische inval”, klinkt het. “Het is de verantwoor­delijkheid van Poetin en niemand anders. Verzachtende omstandigheden bepleiten heeft geen zin. Ik vrees dat hij ontspoord is richting een autocratische leider die zich opwerpt als een dictator en de trappers helemaal kwijt is.’

“Met deze oorlog spat het idee van een eengemaakt en sterk ­Europa, waar zoveel moeite in is gestoken, finaal uiteen. Poetin heeft de deur toegedaan, voor jaren maar wellicht decennia. Dat is een onwaarschijnlijke ontgoocheling”, zegt Dewinter.

Een NAVO-uitstap, iets wat hij tot voor kort nog bepleitte, zou nu “naïef” zijn, klinkt het nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “Dewinter: “Ik vrees dat Poetin de trappers helemaal kwijt is””

  1. En volgens de overgesubsidieerde regimepers is er niets extreem of links aan deze putain maat het Vlaams Belang, o wee, zo extreem rechts, die hebben zelfs niemand vermoord. Corona doden, 1 miljoen, islamdoden, miljoenen en u putain maar niet extreem.

  2. Ik droom van een democratisch Vlaanderen, een objectieve pers en sociale media zonder liberale censuur. Een integer politieapparaat en een reële scheiding tussen politiek en justitie. Zie het grondwettelijk hof, waar de helft van de de rechters politici zijn die daar de particratie vertegenwoordigen om de magistraten-rechters in toom te houden. Heeft iemand de Europese apparatchiks al horen protesteren? Manipulatie van het gerecht in België wordt getolereerd door Europa (sic).

  3. De droom van Europa van de Beringzee tot de Noordzee moet niet begraven worden. Nu meer dan ooit is er een kans voor een Europa van de democratieën van de Noord- tot de Beringzee. Die van de autocratieën? Nu we hun ware gelaat kennen, zijn die ineens niet “hot” meer.

Plaats een reactie

Delen