Kerncentrale Doel. Photo News

Kerncentrale Doel. Photo News

Uncategorized

Energieakkoord rond: “Kiezen voor zekerheid in onzekere tijden”

Redactie PAL

Gisterenavond werd eindelijk een beslissing genomen omtrent de kernuitstap, die zal worden uitgesteld. Daarnaast komen er ook twee nieuwe gascentrales en zal er één miljard euro worden vrijgemaakt om in duurzame energie te investeren. Premier De Croo spreekt van “een keuze voor zekerheid in onzeker tijden”.

Na maanden van politiek getrouwtrek is er eindelijk een beslissing gevallen: de kernuitstap komt er – voorlopig – niet. “We hebben beslist om de nodige stappen te zetten en verlengen de levensduur van de jongste twee kerncentrales.”, aldus premier Alexander De Croo. Concreet zijn het de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 die open zullen blijven. Daarmee verliest Groen een slag die ze zo graag wouden binnenhalen.

Gascentrales

Daarnaast was er nog de kwestie van de gascentrales. Netbeheerder Elia had aangegeven dat het liefst twee nieuwe gascentrales zou hebben, omdat het risico bestaat dat de kerncentrales niet voldoende stroom zouden kunnen leveren om in de winter de bevoorrading te kunnen verzekeren. Ook Groen wou twee gascentrales, in tegenstelling tot Open Vld en CD&V, die er maar één wilden bouwen. Tot slot was er nog de MR, die geen voorstander was om nog in gascentrales te investeren. Uiteindelijk haalden Elia en Groen op dat vlak hun slag thuis, en worden er dus twee nieuwe centrales bijgebouwd.

Volgens econoom Geert Noels is dat echter een louter politieke keuze. Ze toont volgens hem aan dat de huidige regering altijd het politiek belang voorop stelt, en nooit het algemeen belang. “Verlengen van slechts 2 kerncentrales is een politiek compromis en niet een herevaluatie met het algemeen belang als prioriteit. Zelfs in uitzonderlijke situaties primeert de politiek en niet het algemeen belang.”, aldus Noels.

(Lees verder onder de tweet.)

Bouchez

Hoewel hij moest instemmen met nieuwe gascentrales, is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blij dat de kernuitstap er niet komt. Bouchez was namelijk steeds een felle tegenstander van de totale sluiting van de kerncentrales. “Kernenergie behouden zonder stopzetting was een voorwaarde van de MR en dat is binnen! De kernenergieproductie zal niet worden stopgezet. De wijziging van de wet van 2003 voor het einde van de maand zal kernenergie van de toekomst mogelijk maken. Rede boven dogma’s.”, aldus de voorzitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Energieakkoord rond: “Kiezen voor zekerheid in onzekere tijden””

  1. Het bewijs is geleverd dat deze regering geen ruggengraat heeft en steeds kazak draait nu men eindelijk begint te beseffen dat het plebs ze kotsmoe zijn en bijna alle vivaldi partijtjes de kiesdrempel niet zullen halen in 2024.

  2. De enigste echte en goede oplossing is het ‘ontmantelen’ van deze niet verkozen losersregering. En hopelijk komt er eens een regering met geschoolde personen voor hun afdeling ipv een stel onbekwame leeglopers.

Plaats een reactie

Delen