Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Photo News

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Photo News

Uncategorized

Federale regering breidt werkbonus uit

Belga Press Agency

De mini-taxshift die de federale regering begin februari bereikte, omvatte ook een uitbreiding en versterking van de werkbonus vanaf 1 april. Die bonus is een vermindering van de persoonlijke bijdragen voor de sociale zekerheid voor wie werkt. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke zegt zo wie werkt “extra te willen belonen”. De bonus focust op de laagste lonen: hoe lager het loon, hoe hoger het voordeel van de werkbonus.

De bovengrens voor wie in aanmerking komt werd uitgebreid. Nu komt ook wie tot 2.848 euro bruto per maand verdient in aanmerking, waar de maximumgrens voordien op 2.772 euro lag. Concreet betekent deze uitbreiding voor werknemers met een bruto loon van 2.775 euro, die tot voor kort dus uit de boot vielen, op jaarbasis 170 euro netto extra.

Versterking

Daarnaast wordt de werkbonus ook versterkt, waardoor voor voltijdse werknemers met een bruto maandloon tussen 1.800 en 2.750 euro het inkomen op jaarbasis met minstens 160 euro extra stijgt. De piek ligt op 284 euro (bij een bruto maandloon van 1.850 euro).

Vivaldi investeerde daarvoor 100 miljoen extra in deze bonus. “Met deze aanpassing verhogen we de koopkracht van wie werkt en zullen meer werkenden van de werkbonus kunnen genieten en op het einde van de maand netto meer overhouden”, zegt Vandenbroucke nog.

Minimumloon

Deze maatregel komt bovenop de aanpassing van de minimumlonen die ook op 1 april ingaat: dat bedraagt voortaan 1.806,16 euro bruto per maand. In april 2024 en 2026 komt er telkens nog eens 35 euro bruto bij. En in april 2028 is een vierde verhoging van het minimumloon mogelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Federale regering breidt werkbonus uit”

Plaats een reactie

Delen