Geboortecijfers in Italië bereiken historisch dieptepunt

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Geboortecijfers in Italië bereiken historisch dieptepunt

Carl Deconinck

De geboortecijfers in Italië zijn bijzonder laag. Ze dalen al jaren aan een stuk en bereiken nu een absoluut dieptepunt. De bevolking van het land krimpt. Tegen 2070 zou Italië een vijfde van zijn bevolking kunnen verliezen.

Italiaanse vrouwen krijgen minder kinderen dan ooit. Het land heeft zo een van de laagste geboortecijfers in de wereld. Op bijna 60 miljoen inwoners werden er minder dan 400.000 kinderen geboren. De algemene bevolking daalde met meer dan 250.000 mensen. Daarbij speelde ook de coronapandemie een rol. Volgens het Italiaanse Bureau voor de Statistiek, ISTAT, stierven in 2021 709.035 Italianen. Dat zijn er 30.000 minder dan in 2020, maar nog steeds bijna 10 procent meer dan het gemiddelde in de periode tussen 2015 en 2019.

Coronapandemie

Volgens demografen hebben de coronapandemie en de draconische lockdownmaatregelen de daling in de hand gewerkt. In 2021 werden slechts 399.431 kinderen geboren. Het jaar voordien waren dat er nog 404.892. Het is al het dertiende jaar op rij dat de geboortecijfers zakken en steeds bereiken ze nieuwe diepterecords. Sinds het ontstaan van de Italiaanse staat in 1861 werden er nooit lagere cijfers gemeten.

Wanneer men alle factoren – geboortes, overlijdens en migratiestromen – in rekening neemt, zakte het bevolkingsaantal naar 58,98 miljoen. Volgens ISTAT staat het land voor een crisis. Er zullen minder inwoners, meer bejaarden en kleinere families zijn. Nu al is bijna een kwart van de Italiaanse bevolking ouder dan 65 jaar. In 2050 zal dat 35 procent zijn. Aan dit tempo zal het aantal overlijdens binnen 30 jaar dubbel zo hoog zijn als het aantal geboortes. Men verwacht ernstige economische gevolgen van deze evolutie.

Paus Franciscus sprak hier vorig jaar al over. Hij waarschuwde toen voor een “demografische winter” die een bedreiging vormt voor de toekomst van het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Geboortecijfers in Italië bereiken historisch dieptepunt”

  1. Maar het tekort aan geboorten wordt ruim vergoed door de konijnenkweek onder migranten die wel zullen zorgen voor de pensioenen van de nog resterende Italianen.
    P.S.: de nationaliteit is uitwisselbaar.

Plaats een reactie

Delen