Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Cultuuroorlog

Gent organiseert ‘omstaandertrainingen’ die u leren reageren op racisme en discriminatie

Redactie PAL

Sinds kort is het mogelijk om in Gent ‘omstaandertrainingen’ te volgen. Daarin leert u hoe te reageren wanneer u op straat getuige bent van seksuele intimidatie, discriminatie of racisme. De lessen volgen op een eerdere campagne, waarbij promofilmpjes werden verspreid over het reageren op dergelijke situaties.

Gent probeert al een aantal jaar om bewustzijn te creëren omtrent discriminatie en racisme, waarbij tot voor kort vooral met promofilmpjes en campagnes werd gewerkt. Zo zijn op sociale media verschillende video’s te vinden waarin een situatie van sociale onrechtvaardigheid wordt geënsceneerd. Met een verborgen camera wordt dan de reactie van omstaanders gefilmd. Indien de passanten optreden, krijgen ze een prijs.

(Lees verder onder de video.)

Omstaandertrainingen

Stad Gent wil nu nog een stapje verder gaan, en organiseert sinds kort heuse ‘omstaandertrainingen’. Daarin leren mensen, onder begeleiding van een coach, hoe ze moeten reageren wanneer ze geconfronteerd worden met een situatie van discriminatie of racisme. “Iedereen is wel al eens getuige geweest van ongewenst gedrag”, klinkt het op de website van Stad Gent. “Het is vaak best moeilijk om te reageren, niet alleen als slachtoffer, maar ook als getuige.” Om dat probleem aan te pakken, biedt de stad nu dus trainingen aan, in samenwerking met The Active Bystander Training Company en IN-Gent vzw.

Tijdens de training is het ook de bedoeling dat mensen eigen ervaringen delen. “Er kwam eens een koppeltje van allochtone afkomst binnen, met het mondmasker op de kin”, getuigt een deelnemer. Daarop stond een oudere man recht en richtte een racistische uitspraak tot het koppel. “Het zouden weer geen bruine moeten zijn”, zou de man gezegd hebben. “Ik was compleet verbouwereerd”, aldus de getuige.

“Mentaliteitswijziging”

Tot nu toe zouden zo’n 360 Gentse burgers de opleiding gevolgd hebben, maar het is de bedoeling om dat aantal dit jaar een heel stuk naar omhoog te brengen. “In 2022 schakelen we een versnelling hoger”, aldus schepen voor Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit). “We mikken op meer dan 1000 mensen binnen verschillende sectoren.” Men zou onder andere meer willen inzetten op coaching in scholen.

Ook Vlaams minister voor Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) nam reeds deel aan een dergelijke les. “Wat we in Vlaanderen nodig hebben is een cultuuromslag, naar het meer opnemen van verantwoordelijkheid.”, stelt de minister. “Daarmee moeten slachtoffers geholpen worden en aan daders duidelijk gemaakt worden dat bepaalde gedragingen niet aanvaardbaar zijn.” Daarom wil Somers naar eigen zeggen dergelijke opleidingen over heel Vlaanderen zien verschijnen.

Linkse lesjes

Fractievoorzitter Johan Deckmyn (Vlaams Belang) is alleszins geen voorstander van de lessen. “Dit kadert opnieuw in de sfeer van het typisch beleefde, linkse vingertje waarbij alles en iedereen opgevoed moet worden in lijn met datgene wat het stadsbestuur beslist.”

Volgens Deckmyn gaat het om het zoveelste nutteloze project waar Stad Gent geld in steekt. “Men wil de mensen altijd maar weer lesjes geven en het gaat daarbij vaak om éénrichtingsverkeer. Men leert ons hoe we met de ander moeten omgaan, maar omgekeerd gebeurt dat niet.”

Zelf is hij echter wel van plan om een dergelijke training te volgen, omdat de gemeenteraadsleden ervoor werden uitgenodigd. “Ik ben heel benieuwd om te zien hoe zo’n opvoedingsles in de praktijk werkt. Daarna zullen we evalueren en zien welke actie we ondernemen”, aldus de fractievoorzitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over “Gent organiseert ‘omstaandertrainingen’ die u leren reageren op racisme en discriminatie”

  1. Tot dat je eens tegen de verkeerde reageert, een pak slaag krijgt en de dader er straffeloos mee wegkomt. En laat mij raden, alleen racisme in een bepaalde richting zal maar getoond worden zeker.

  2. Het wordt tijd dat de partijen die niet blauw, rood of groen zijn de handen in elkaar slaan en samen als kartel de verkiezingen voorbereiden. Tijd dat de fiere stede dat links janhagel de deur uitdaagt.
    Dat SS-omers deelneemt aan de beruchte agit-prop ‘opleidingen’ zal wel in de functie van instructeur zijn.

  3. Waarom een nieuw promofilmpje? Ze konden toch het filmpje “femmes de la rue” gebruiken? Geen (s)linkse nepacteurs, gratis voor de Gentse belastingbetaler en véél echter.

  4. En wat als sexuele intimidatie komt van andere rassen zoals vermeld in de Duitse cijfers?

    Een aparte cursus?

    En wat als de staat echte vluchtelingen discrimineert? Nog een andere cursus of veeleer immuniteit en onaantastbaarheid?

  5. Helaas zal voor deze Gentse woke bende nooit een blanke man/vrouw in aanmerking komen om verdedigd te worden in een zaak van racisme of ongepast gedrag. De blanken hebben immers het patent op deze misdrijven. Anders gepigmenteerden vallen nooit vrouwen lastig, zijn het toonbeeld van respect voor vrouwen en zijn nooit racistisch. Racisme en ongepast gedrag is voor Gent en consoorten een eenrichtingsverkeer.

  6. Ik zou best wel eens willen weten hoe als omstaander te reageren als zo’n links-groene betweter – die je in elk gezelschap in Gent tegen komt – weer eens een van haat en discriminatie bol staand betoog houdt. Die gaan er ook gelijk van uit dat iedereen het met hun haatspraak eens is.

  7. De EU durft zich niet moeien in de oorlog in Oekraine omdat ze bang zijn te moeten vechten.
    Liever wapens en materiaal sturen en staan supporteren van op afstand. Maar als wij getuige zijn van seksuele intimidatie, discriminatie of racisme dan zouden we ons wel moeten moeien? En een pak slaag riskeren? Nee, bedankt. Ik zal wel supporteren van op veilige afstand als iemand wel durft tussenbeide te komen. Als het uit de hand loopt wil ik nog altijd de hulpdiensten bellen.

Plaats een reactie

Delen