INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Uncategorized

Gevreesde Tsjetsjeense soldaten blijken het erg moeilijk te hebben in Oekraïne

Carl Deconinck

Toen Russisch president Vladimir Poetin bekendmaakte dat hij Tsjetsjenen naar het front in Oekraïne zou sturen, vreesden veel waarnemers voor het ergste. Tsjetsjenen hebben de reputatie geharde strijders te zijn en zouden het niet al te nauw nemen met de mensenrechten. Een journalist van Politico bracht nu aan het licht dat het vooral de Tsjetsjenen zelf zijn die problemen hebben in Oekraïne.

Douglas Busvine hield het officiële Telegram-account van Ramzan Kadyrov bij en schreef het artikel ‘Het dagboek van een krijgsheer: in het hoofd van Poetins aanvalshond’. Busvine stelde vast dat de leider van de Tsjetsjenen niet gelukkig is. Zo stuurde Kadyrov een ingesproken bericht de wereld in, waarin hij – schijnbaar dronken of onder invloed van drugs – klaagt dat het niet goed gaat. Kadyrov hekelt de grote verliezen die de Russische troepen lijden. Hij roept Poetin op om de invasie zo snel mogelijk te voltooien. “Geef ons de kans om alle mogelijke en onmogelijke kracht te gebruiken om deze taak te voltooien.”

“Ik kan niet aanzien hoe onze vechters voor het ministerie van Defensie, de Nationale Garde en voor andere structuren sterven”, vervolgt Kadyrov. “Ik roep je op om je ogen te sluiten voor alles en het bevel te geven om er een einde aan te maken in een of twee dagen. Enkel dat zal onze staat en ons volk redden.” Het wanhopige bericht is een van de vele op zijn kanaal.

Achter het front

Busvine gaat er nu van uit dat de militaire leiders van de Tsjetsjenen zich niet mengen in de gevechten. Heel wat beelden tonen vooral Tsjetsjeense leidinggevenden die bij burgers zitten en zich als hulptroepen gedragen. Mezhidov, een Tsjetsjeense leider, is op beelden te zien met gepantserde wagens in de achtergrond. Er staat ook een bord met een plaatsnaam op, waaruit blijkt dat zijn troepen 30 kilometer naar achter zijn geschoven. Kadyrov en zijn troepen lijken dus vooral een rol te spelen in de propaganda, maar niet op militair vlak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Gevreesde Tsjetsjeense soldaten blijken het erg moeilijk te hebben in Oekraïne”

Plaats een reactie

Delen