Greenpeace-activist in natuurlijke habitat. Shutterstock

Greenpeace-activist in natuurlijke habitat. Shutterstock

Uncategorized

Greenpeace noemt energieakkoord een gemiste kans

Van de redactie

De milieubewegingen reageren kritisch op het akkoord dat de regering vrijdag heeft bereikt over het langer openhouden van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. “Dit is een grote gemiste kans om onze energietoekomst te herschrijven”, klinkt het onder meer bij Greenpeace.

Jan Vande Putte, energiespecialist van Greenpeace, vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de regering nog langer afhankelijk wil blijven van kernenergie. “Zelfs in vredestijd vormen kerncentrales een onaanvaardbaar risico met zware gevolgen, zeker in dichtbevolkt gebied zoals rond Doel en Tihange”, zegt hij. “Bovendien zal een eventuele verlenging de hoge energieprijzen niet drukken, de bevoorradingszekerheid niet verbeteren, en het gasverbruik amper verminderen.”

Stevige kater voor belastingbetaler

Vande Putte vreest dat de onderhandelingen met uitbater Engie de belastingbetaler met een stevige kater zullen opzadelen. “We riskeren drie keer te betalen: voor fossiele subsidies, voor nucleaire prijsgaranties aan Engie, en voor meer kernafval waarvoor de factuur mogelijk bij de overheid belandt.”

De Bond Beter Leefmilieu vindt ook de rest van het akkoord teleurstellend. “Hoe kunnen we beweren dat we onze afhankelijkheid van Russische olie willen verminderen en tegelijkertijd zo’n voordelige belastingregeling voor bedrijfswagens en tankkaarten handhaven?”, vraagt Benjamin Clarysse zich luidop af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Greenpeace noemt energieakkoord een gemiste kans”

  1. Greenpeace zijn een bende zeikers die denken dat de wereld aan hun kont hangt. Als ze iets te vertellen hebben moeten ze zich maar verkiesbaar stellen met echte verantwoordelijkheid i.p.v. wat vrijblijvend te lullen.

  2. Inderdaad, NGO’s willen zich altijd met de politiek bemoeien zonder enig legaat van de kiezer. Dat is onverantwoord in een democratie en daar moet een einde aan gesteld worden. Het was trouwens ook Greenpeace dat achter betogingen zat van de scholieren en Anoena De Wever was hun handpop.

Plaats een reactie

Delen