Federale regering wil Fins voorbeeld (gedeeltelijk) volgen om dakloosheid op te lossen

Bedelaars in Brussel. Shutterstock

Uncategorized

Gwendolyn Rutten bepleit kernuitstap: “Radioactief afval producerende kerncentrales hebben geen plaats in energiebeleid”

Redactie PAL

Volgens voormalig Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten moeten we af van de kerncentrales. Die zouden namelijk geen plaats hebben in het modern energiebeleid en horen volgens haar niet thuis in een dichtbevolkt gebied zoals Vlaanderen. Volgens Rutten moet zo snel mogelijk de stap naar hernieuwbare energie gezet worden.

Rutten nam zondag via Twitter het energiebeleid van de regering op de korrel. Volgens haar moet de kernuitstap er komen, omdat de huidige kerncentrales niet meer van deze tijd zijn. “Oude, versleten, onbetrouwbare, radioactief afval producerende kerncentrales hebben geen plaats in een modern energiebeleid, zeker niet in een dichtbevolkt gebied zoals Vlaanderen/België”, klinkt het bij de liberale politica.

Het kan volgens de voormalige voorzitster niet de bedoeling zijn om miljarden te gaan investeren in oude en versleten kerncentrales, omdat daar weinig tegenover staat.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook het verlengen van de levensduur van de twee jongste kerncentrales is volgens Rutten geen oplossing die op lange termijn soelaas zal brengen. “We ‘kopen’ ons opnieuw een jaar of 10”, klinkt het. Daarom moet er op dit moment gekeken worden naar opties die op korte en lange termijn haalbaar zijn. “Betaalbaarheid, zekerheid, onafhankelijkheid én veiligheid. Dat zijn de uitgangspunten.”

Hernieuwbare energie

Volgens Rutten is de geschikte oplossing de transitie naar hernieuwbare energie. Dat brengt immers heel wat voordelen met zich mee. “Hernieuwbare energie is veilig, proper, wordt steeds goedkoper en maakt ons geostrategisch onafhankelijk.” Dat moet dan ook de weg zijn die wordt bewandeld, meent Rutten. Daarnaast zijn er ook “de oorlog en de nieuwe wereldorde” die invloed hebben op het energiebeleid. “Grondstoffen zijn eindig en wij hebben ze niet zelf. Dat is geostrategisch een nadeel. Dat geldt voor fossiele, maar ook voor uranium.”

Toch zou ook kernenergie nog een rol kunnen spelen, zo blijkt. “Om zeker te zijn is er backup nodig”, klinkt het. Al moet het in dat geval wel om nieuwe centrales gaan. “Wie kernenergie als echte oplossing bepleit, moet consequent zijn en nieuwe, kleine centrales bouwen volgens de allerstrengste veiligheidsnormen ipv ‘oude brol’ te verlengen”, besluit Rutten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




33 gedachten over “Gwendolyn Rutten bepleit kernuitstap: “Radioactief afval producerende kerncentrales hebben geen plaats in energiebeleid””

  1. Ik ben het eens met Gwendolyn Rutten. Oude, versleten,radioactief afval producerende kerncentrales hebben geen plaats in het energiebeleid. Ze moeten wel nog verder gebruikt worden om intussen zo vlug mogelijk moderne thorium reactoren te bouwen. Liefst in Europees verband met Europese centen en zo goedkoop mogelijk. Dus niet met het oog op enorm winstbejag via aandelen. Zodat energie betaalbaar blijft. Met deze betrouwbare energiebronnen zullen de klimaatdoelstellingen zeker gehaald worden.

  2. De lege doos raaskalt. Ze wilt gewoon nog eens op de voorpagina staan van de gazetten. Ik heb er eigenlijk compassie mee. Of krijgt ze een megafoon omdat ze tot een minderheid behoort? Ze is dik, lelijk, wispelt, OVLD, Vlaminghaatster,….

  3. Wat de buikgevoelens van Mevr. Rutten (studies rechten) betreft kan ze die beter voor zichzelf houden. Er zijn hopelijk instanties in dit land die onafhankelijk kunnen oordelen met nodige kennis van zaken naar de impact en kosten voor het sluiten van onze kerncentrales, en de gevolgen die niet te onderschatten zijn. Of gaat Mevr. Rutten zelf blazen als het windstil is, of het zonneke zijn als de zon niet schijnt. Niemand zit te wachten op haar mening, en verder investeren in onzekere toevoer van, en lekkende gascentrales met een co2 uitstoot die bijna evenveel vervuilt als kolencentrales is ook geen oplossing.

  4. Het is duidelijk dat mensen in een ruraal gebied niet direct zicht hebben op de realiteit. Maak dit soort dan ook geen voorzitter meer, meer nog, geef deze geen spreekstoel meer. @Gewndolyn, de tijd van paard en kar moet echt niet terugkeren; al is die tijd voor veel Liberalen pure nostalgie. De Liberale notaris tegen de clerus, duidelijk overzichtelijk, niet te moeilijk te begrijpen. Grootsteden, industrie, complexiteit transport perikelen, arbeidskrachten perikelen, energie schaarste, Niet proberen te begrijpen, laat dit vooral over aan mensen die in dergelijke omgevingen leven. Mensen die geen 9.000 Euro per maand krijgen om onzin uit te kramen.

  5. Allez, het lijk dat niet meer gereanimeerd kon worden en dan toch weer wel, kan nu (weer eens) niet meer gereanimeerd worden volgens VLD🤔🤔. En dat terwijl IEDEREEN weet dat we de kerncentrales de volgende decennia meer dan broodnodig gaan hebben! Maar ja, dit mens heeft in haar leven al zo veel onzin uitgekraamd 🥱🥱 dat we dit er met een schaterlach 😂😂😂 nog bijnemen!

  6. Rutten haspelt alles door elkaar: een snuifje pro en een korreltje contra en uit die mix moet haar geniale visie blijken.
    Voor de O-V(?)LD is de verstrengeling met Groen nagenoeg voltooid. Dat belooft met een Vivaldi II in het vooruitzicht.

  7. Geostrategisch onfhankelijk… Met windmolens bv? in gebruik mss maar in productie en recyclage niet en een ecologische tsjernobil ramp. Uw windmolens steken vol met neodymium, dysprosium etc.
    Gwenny dit noemt men edele metalen.
    Elektrische wagens en batterijen hebben ook zo’n edele metalen o.a cobalt, lithium…Groen in gebruik maar rekenen we productie en recyclage mee 80x vervuilender dan bv een diesel van 10 jaar oud die hersteld wordt en nog 10jaar rondrijdt en waarmee je niet in je suppertoffe less-zones mag.
    Zeg me Gwenny groeien edele metalen aan de bomen in het sprookjesbos ? Gwenny, mss eerst is je cursus geopolitiek voor dummies doorbladeren naar het hoofdstuk edele metalen, vooraleer weer klinklare onzin uit te kramen.

  8. Tja, wat wil je. Die Rutte is nooit een groot licht geweest en politiek zwaar ontwricht en scheefgetrokken in haar uitingen. Ze is anti Vlaams aan 100 per uur en vooral tegen alles wat van De Wever komt. Indien De Wever zou gezegd hebben dat alle kerncentrales dicht moeten, dan had ze gepleit om ze allemaal open te houden. Dat is nu eenmaal de trade-mark van die blauwe smurf. Daarbij is haar intelligentieniveau nu voldoende aangetoond en bewezen – mocht er nog iemand zijn die daaraan zou hebben getwijfeld. Met dat soort politiekers geraakt niemand vooruit en de schade die erdoor veroorzaakt wordt is bijna onomkeerbaar.
    Verhofstadt was van hetzelfde allooi. De herstellingswerken van zijn rampzalige doortocht in de Belgische politiek, nog lang voor hij zijn idiote ideologieen in de EU ging verkondigen (waardoor we nu oorlog hebben) zijn nog steeds aan de gang… En nu hebben we de dweil Decroo…

  9. Die oude brol hebben we te danken aan de zot van Gent en de zot van Brakel. Die hadden de groene fascisten nodig om premier te kunnen worden. En die van Aarschot? Ze mist elke kans om te zwijgen.

  10. Mooi. Hier is dan de oplossing: koop een MSR (thorium) molten salt reactor centrale. Super veilig en geen kernafval. FYI; die kun je niet kopen bij Engie / EDF. Die ga je in China moeten kopen. Daar hebben ze, na jarenlang proefdraaien nu een TMSR centrale die het elektriciteitsnet voedt. Zo’n TMSR centrale wordt gevoed met het kernafval van onze huidige nucleaire centrales. (hebben we die kernafval gratis aan EDF gegeven ? Da’s heel stom.) O, ik zie het probleem al: Engie/EDF zit bij ons diep in de politieke pap. Als zij die nieuwe TMSR centrale niet kunnen/mogen leveren, dan vooral China niet, want “China is onze vijand”, toch ?

  11. Geraken we nu van deze onnozele trien niet vanaf, wie stemt er toch in Godsnaam op deze uitzuig partij die ons alleen maar veel geld kost, apropos,
    Mijnheer konijnentand, wordt Uw vergoeding voor het regelen van die sale & lease back nog regelmatig gestort?

  12. Nu is madame blijlbaar ook al experte in het beoordelen van kerncentrales…
    En haar verklaring dat hernieuwbare energie niet vervuilend is, is ook aan me hoela en een bevestiging van zijn haar arrogantie en onkunde. Al eens gehoord van velden vol met niet-recykleerbare windmolenvleugels en zonnepanelen of dat een warmtepomp een pak energie verbruikt of dat waterstofproduceren energieverliezen is? Om nog maar te zwijgen van de risico’s verbonden aan transport van het laatste, idem voor de “tijdelijke” tussenstap met aardgas…

  13. Weer een zogenaamd ‘advies’ van iemand die er niets van kent. Wat is haar diploma (?), rechten als ik mij niet vergis. (Haar ventje is trouwens een uitbater van een koffieshop, how low can you go). Haar diploma, niks waard, tenzij voor mensen het geld uit hun zakken te kloppen. Ze had te weinig intelligentie om voor ingenieur te studeren, en nu komt dit vrouwmens ons de les lezen omtrent energietransitie…

  14. OK, oude versleten kerncentrales er uit. Oude versleten politiekers ook eruit. Win-Win. Simpel. Nieuwe jonge centrales, nieuwe capabele (indien beschikbaar) politici. SF-film.

  15. Van onder welke steen komt die nu weer gekropen? Wie nog twijfels had aan GROEN/BLD fusie om boven kiesdrempel te geraken, dit zegt genoeg… En Lachaert, die zal ritueel het GROENE kiesprogramma uitvoeren om krampachtig aan de macht te blijven…

Plaats een reactie

Delen