Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Uncategorized

IS-terroristen doden twee Israëlische agenten

Carl Deconinck

Islamitische Staat voerde afgelopen weekend een terreuraanslag uit in de Israëlische kustplaats Hadera. Twee agenten kwamen om het leven. Zes mensen raakten gewond. Vier van hen werden naar het ziekenhuis gebracht.

Dit weekend vond er een historische topontmoeting plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en de Verenigde Staten. Sinds de door Donald Trump naar voren geschoven Abraham-akkoorden is er een normalisatie aan de gang van de relaties tussen Israël en heel wat Arabische buurlanden. De Palestijnse kwestie blijft echter sterk leven.

Twee mannen uit Umm el-Fahm, een Arabische stad in Israël, voerden zondag een aanval uit. Ze hadden meer dan duizend kogels, drie geweren en zes messen bij zich. Twee politiemannen stierven bij de aanval. IS eiste de aanslag op. Het is de eerste keer sinds 2017 dat de islamistische terreurgroep een aanslag opeist in Israël.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/halakhalayleh/status/1508154050998583299

Syriëstrijders

De daders waren twee neven, Ayman en Ibrahim Ighbariah. In 2016 arresteerde de Turske politie Ibrahim toen hij probeerde om voor IS te gaan vechten in Syrië. Turkije leverde hem uit aan Israël en hij moest anderhalf jaar naar de gevangenis wegens lidmaatschap van een terreurgroep. Vorige week dinsdag was er nog een andere terreuraanval, opnieuw van een Arabisch-Israëlische man. Hij vermoordde vier burgers in Beersheba. Het was de bloedigste aanslag in Israël van de afgelopen zes jaar. Ook hij had eerder in de gevangenis gezeten omdat hij wilde gaan vechten voor IS in Syrië.

De spanning op de Westoever en in Oost-Jeruzalem is de laatste weken opgelopen. Tien Palestijnen zouden gestorven zijn in confrontaties met Israëlische troepen. Ook waren er meerdere steekpartijen waarbij diverse Israëli’s werden neergestoken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “IS-terroristen doden twee Israëlische agenten”

Plaats een reactie

Delen