Komische reeks met Oekraïens president Zelensky opnieuw beschikbaar op Netflix

Volodymyr Zelensky in 'Dienaar van het Volk'

Uncategorized

Komische reeks met Oekraïens president Zelensky opnieuw beschikbaar op Netflix

Carl Deconinck

Dienaar van het Volk’, de komische succesreeks die van Volodymyr Zelensky een ster en later president van Oekraïne maakte, krijgt sinds de Russische inval van Oekraïne wereldwijd opnieuw heel wat aandacht. Daarom besliste Netflix om de reeks opnieuw uit te zenden in de Verenigde Staten.

https://redactie.palnws.be/2022/03/sloega-narodoe-dienaar-van-het-volk/

De Oekraïense president is in het Westen om begrijpelijke redenen erg populair. Die populariteit zorgt voor een toenemende interesse in zijn verleden en vooral zijn acteercarrière. Daarbij springt de reeks ‘Dienaar van het Volk’ natuurlijk het meest in het oog. Dat is een satirische reeks waarin Zelensky een leraar speelt die verkozen wordt tot president van Oekraïne, nadat een filmpje waarin hij klaagt over de corruptie in zijn land viraal gaat.

De serie werd voor het eerst uitgezonden in 2015 en telde drie seizoenen. Op het einde lanceerde Zelensky zijn eigen presidentiële campagne, die hij met een populistisch programma won. De naam van zijn partij was dezelfde als die van de komische reeks. Hij verpulverde de tegenstand en haalde 73 procent van de stemmen. Zelensky beloofde de strijd aan te gaan tegen corruptie en de grote macht van de oligarchen in zijn land. De acteur die in de serie per ongeluk president werd, werd dat zo ook in realiteit.

Verenigd Oekraïne

Zelensky was ook een verenigende kandidaat. Voor het eerst was de verkiezing geen breuk tussen oost en west, maar haalde hij een meerderheid in quasi heel het land. Enkel Lviv stemde voor zijn tegenkandidaat, Poroshenko, al was de populariteit van Zelensky iets groter in het oosten, de gebieden die traditioneel meer Russischgezind waren. Zelensky beloofde aansluiting bij het Westen en streefde naar lidmaatschap van de EU en de NAVO. Hij bepleitte lagere belastingen en meer welvaart. Hij wilde tegelijk ook betere banden met Rusland en een wapenstilstand. Maar dat laatste bleek dus onverzoenbaar met de rest van zijn programma.

Zijn ambitieuze programma werd geconfronteerd met heel wat problemen, en zijn populariteitscijfers gingen in dalende lijn. Hij zou te veel concessies aan Rusland hebben gedaan. De manier waarop hij reageerde op de Russische inval zorgde voor een totale ommekeer. Nu steunt meer dan 90 procent van zijn land hem. En ook daarbuiten is hij bijzonder populair. De televisiewereld pikt hier nu op in. Naast Netflix in de VS, zendt ook het Britse Channel 4 de serie uit. In België is de serie momenteel nog niet te bekijken.

PAL NWS vroeg aan Netflix of de serie ook in Europa beschikbaar zal zijn, maar het antwoord was negatief. De streamingdienst zou (nog) niet over de licentie beschikken om de serie in Europa te mogen uitzenden. Gebruikers kunnen de serie wel aanvragen op de site. Als de vraag groot genoeg blijkt, zou Netflix daar verandering in kunnen brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Komische reeks met Oekraïens president Zelensky opnieuw beschikbaar op Netflix”

  1. Gaan ze nu van die zot een held maken? Deze man kan zijn land niet leiden.Hij stuurt delegaties om te onderhandelen.Op zich niet verkeerd maar hij zal vroeg of laat op de loop gaan.Ik hoop dat hij met Poetin eens een serieus klapke zal maken .Deze president heeft geen diplomatieke slagkracht zoals president Trump.Poetin heeft dit gezien.Hij is een gevaar voor de wereld.Want de VS heeft Oekraine gesteund in o.a. biologische wapens.Poetin heeft dit terecht als een serieuze bedreiging gezien en is jammer genoeg ” verplicht” geweest om het land binnen te vallen. Langs de andere kant heeft Rusland evenwel het recht niet om onschuldige burgers te vermoorden.Europa en de VS moeten stoppen met sancties die leiden tot de neergang van vooral de Europese ” welvaart”.Ik moet zijn propagandafilms niet zien.Blijkbaar hebben de Oekraieners verkeerd gestemd.Wat de media met het volk op korte tijd kan doen is met deze het resultaat.Hij is misschien zelf corrupt.

Plaats een reactie

Delen