Mahdi en Wilmès op bezoek in Polen (Belga)

Binnenland politiek

Mahdi wil nooddorpen inrichten voor Oekraïense vluchtelingen en looft houding Vlaamse regering

Wannes Neukermans

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil nu met behulp van ‘nooddorpen’ de Oekraïense vluchtelingen opvangen. Daarvoor zal hij de federale fase van het crisisbeheer afkondigen. “Dat zijn grote opvangstructuren die heel veel mensen op korte termijn kunnen opvangen in alle provincies”, vertelde hij bij Radio 1.

De staatssecretaris maakte zich al langer zorgen over het beperkte aantal opvangplaatsen voor gevluchte Oekraïners. Via het initiatief #plekvrij konden mensen zich opgeven om de oorlogsvluchtelingen zelf tijdelijk op te vangen. Ook steden en gemeenten organiseerden al verschillende collectieve opvanginitiatieven. Maar op de opvang bij burgers thuis is veel commentaar: het is een groot risico met kans op misbruik. Daarom vindt Mahdi nu ook dat er nood is aan grote opvangstructuren in elke provincie.

Nooddorpen moeten er voor zorgen dat alle oorlogsvluchtelingen collectief huisgevest kunnen worden. “Ik besef hoe groot de uitdaging is voor Vlaanderen en Wallonië. Indien nodig moet de federale overheid bijspringen. De eerste bezorgdheid ligt niet bij de regio’s, maar wel bij de Oekraïners”, aldus Mahdi. Hij voegt er nog aan toe dat er de voorbije dagen vaak vergaderd is, en prijst dan ook de positieve houding van minister-president Jan Jambon en minister Bart Somers.

Alle vluchtelingen die uit Oekraïne komen worden momenteel nog geregistreerd in het oude Jules Bordetziekenhuis in Brussel. Mahdi verwacht dat er tegen volgende week een grotere site beschikbaar zal zijn: hij kijkt daarbij in samenspraak met Brussels burgemeester Philippe Close naar regio Heizel.

Oorlogsvluchtelingen als leraar?

Er was even sprake dat er gevluchte Oekraïense leerkrachten ingezet zouden worden om het onderwijs van gevluchte kinderen te faciliteren. Dat vond Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) echter geen goed idee. Hij redeneerde dat die oorlogsvluchtelingen momenteel wel iets anders aan hun hoofd zouden hebben.

Het kabinet van Weyts heeft van de luwte van de krokusvakantie gebruik gemaakt om een pakket aan maatregelen voor te bereiden. De minister hoopt die snel te kunnen afkloppen binnen de schoot van de Vlaamse regering, om ze nadien door te praten met het onderwijsveld en de lokale structuren.

Hoe dat onderwijs voor oorlogsvluchtelingen er precies uit zal zien, is nog niet volledig duidelijk. Zo denkt Weyts aan mobiele units – containerklassen – waar snel mee aan de slag kan gegaan worden. Ook staat er een versnelde organisatie van Okan-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) op de planning. Extra omkadering voor kleuters, leerlingenvervoer en eventuele zomerklassen staan ook nog op de agenda van de Vlaamse minister.

Lijn van Nederlandstalig onderwijs aanhouden

Lieven Boeve, de topman van het Katholieke Onderwijs, opperde eerder om tijdelijk onderwijs te voorzien voor kinderen en jongeren, door leraren in te zetten die mee gevlucht zijn. Weyts volgt die piste niet. Er lopen al gesprekken met de Oekraïense ambassade om gebruik te maken van het netwerk van Oekraïners die al langer in ons land verblijven en die Nederlands spreken.

Oorlogsvluchtelingen die toevallig leraar zijn, zullen momenteel wel even andere zorgen hebben, redeneert de N-VA’er. Bovendien wil hij de lijn aanhouden dat les wordt gegeven in het Nederlands. Dat gebeurt altijd met vluchtelingen, aldus de minister. Je kan immers nooit op voorhand weten hoe lang deze mensen in ons land moeten blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Mahdi wil nooddorpen inrichten voor Oekraïense vluchtelingen en looft houding Vlaamse regering”

  1. Mahdi looft de houding van de Vlaamse regering (kop van het artikel) maar zal desnoods de regie aan de federale regering overlaten. Er zit dus toch een kink in de kabel. De problemen worden in het artikel genoegzaam benoemd maar over het loven van de houding van de Vlaamse regering wordt geen verdere uitleg gegeven, of neem ik dit allemaal te letterlijk?

  2. Nadat Sammy eerst alle opvangcentra volgestopt heeft met nepvluchtelingen moeten alle provincies (lees ‘de Vlaamse’) en Vlaanderen het maar oplossen. Zelf wil hij er ook nog wat federale middelen (lees dus ook ‘Vlaamse’) tegenaan gooien. Typisch Vivaldi: eerst de boel in het honderd laten lopen en dan belastinggeld in het rond strooien om te laten zien wat een goed beleid ze voeren..

Plaats een reactie

Delen